Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, semnat în 1998, urmează să fie denunțat. Decizia vine în urma aprobării unui aviz consultativ de către membrii Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană. Procesul a fost declanșat în urma căderii mai multor fragmente de drone rusești pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat publicat pe pagina web a Parlamentului pe 23 mai, acordul semnat între Republica Moldova și Rusia în 1998 avea drept scop promovarea istoriei, culturii, precum și informarea publicului despre dezvoltarea proceselor politice, economice, științifice și educaționale ale ambelor state.
Inițiativa de denunțare a Acordului aparține Ministerului Culturii, care menționează că, în contextul actualei situații geopolitice și al riscului ridicat de dezinformare, acest tratat poate fi utilizat ca un instrument pentru promovarea unor narative distorsionate de către Federația Rusă.
De asemenea, Ministerul Culturii precizează că, în prezent, Republica Moldova nu are un centru cultural pe teritoriul Federației Ruse. Respectiv, nu există un mecanism echitabil pentru promovarea informațiilor despre Republica Moldova, iar acest lucru subminează echilibrul și scopul inițial al Acordului.
Denunțarea Acordului încheiat cu Federația Rusă privind înființarea și funcționarea centrelor culturale urmează a fi propusă spre examinare în plenul Parlamentului.
Citește și: Chișinăul se lasă păgubaș în fața Moscovei: Centrul rus de cultură rămâne activ
Această acțiune vine pe fondul escaladării tensiunilor dintre Chișinău și Moscova. Prima măsură în acest sens a fost luată în februarie 2025, după ce mai multe părți de drone rusești au căzut în sudul Republicii Moldova.
Pe 13 februarie 2025, ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a fost convocat la MAE, fiind informat oficial despre decizia de închidere a Centrului Rus de Știință și Cultură.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că partea rusă nu se va conforma.
„Centrul Cultural Rus în Moldova continuă să funcţioneze. O informare scrisă privind desfacerea înţelegerii noi nu am primit. Chiar dacă o vom primi, acordul juridic va fi în vigoare până la jumătatea anului 2026”, a declarat Zaharova.
Situat pe strada Mihai Eminescu 2, Centrul rus de știință și cultură din Chișinău a devenit releul principal al propagandei Kremlinului. Sub pretextul unui demers cultural și educativ, sunt organizate activități în care sunt antrenați promotori ai dezinformării pro-Kremlin.
În afară de schimburile culturale pentru studenți, medici, profesori, care sunt selectați să plece în Federația Rusă, la sediu au loc evenimente cu participare largă.
Pe 24 februarie 2023, atunci când s-a împlinit un an de la invazia Ucrainei de către Federația Rusă, Centrul rus de știință și cultură din Chișinău a fost stropit cu vopsea de culoare roșie, așa cum s-a întâmplat la multe misiuni diplomatice și centre culturale ale Federației Ruse din diferite țări ale lumii.