Social

S-a dat startul lucrărilor agricole. Plantele primesc îngrășămintele chimice necesare pentru a se dezvolta

S-a dat startul lucrărilor agricole. Plantele primesc îngrășămintele chimice necesare pentru a se dezvolta

Au început primele lucrări agricole și este perioada campaniei de fertilizare de primăvară. Plantele primesc îngrășămintele chimice necesare pentru a se dezvolta. Fermierii trebuie să fie atenți la detalii dacă vor să aibă o recoltă bună la toamnă.

„În timpul de faţă dăm îngrăşăminte la grâu şi sperăm că ne va ploua şi va fi un an bun şi rodnic. Nu se arată a fi rău, dar vom vedea la sfârşit. Toamna se numără bobocii.”

„Dăm îngrăşământ la pământ, să dăm ajutor la grâu să crească, să avem roadă bogată.”

Fertilizarea nu e o lucrare simplă. Primăvara, se face timpuriu, în etape, când grâul pornește în vegetație, iar solul conține puține elemente solubile. Se folosesc în special azotul, dar și urea.

GHENADIE MUNTEANU, agent economic: „Sunt pe piaţă diferite denumiri, diferiţi fertilizanţi, asta ne bucură. Deci, deja sortimentul este mai mare ca în alţi ani şi căutăm posibilităţi să le procurăm. Preţul este scump, dar faţă de anul 2022 este bun.”

După un val de scumpiri fără precedent, generat de războiul din Ucraina, prețul unor fertilizanţi a început să scadă simțitor și a ajuns la valoarea de acum doi ani. A crescut însă și cererea iar expertii internaționali spun că, în Republica Moldova, se folosesc tot mai mulți fertilizanți chimici și mai puțin cei organici.

„Fosfor, magneziu, turbo zinc, potasiu, nitrogen, polibor. Dacă vorbim de turbo se dau odată cu semănatul, e un start bun pentru seminţe când se seamănă, restul pe frunze, în timpul verii.”

Campania de fertilizare a solului are loc în fiecare an în luna martie.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter