Actualitate

România va acorda Republicii Moldova ajutor pentru întărirea rezilienței și capacității de apărare

Ajutor din partea Romaniei
Sursa video: TVR MOLDOVA

România va acorda Republicii Moldova 600 de mii dolari pentru întărirea rezilienței și capacității de apărare. Anunţul a fost făcut, astăzi, de Ministerul de Externe al României, potrivit căruia contribuţia se va face prin intermediul fondurilor NATO. Şeful diplomației române, Bogdan Aurescu, i-a transmis secretarului general NATO scrisorile de informare privind decizia luată de Guvernul de la Bucureşti.

DECLARAŢIA MINISTERULUI DE EXTERNE AL ROMÂNIEI: „Ministerul Afacerilor Externe anunță acordarea unor contribuții voluntare ale României la fondurile NATO dedicate întăririi rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Regatului Hașemit al Iordaniei, în valoare totală de până la 1.400.000 dolari. Astfel, România va contribui la consolidarea rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, care se confruntă cu agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse, prin acordarea a până la 400.000 dolari şi ale Republicii Moldova, prin contribuția de până la 600.000 dolari.”

În comunicat se mai spune că 300 de mii de dolari vor fi acordaţi Georgiei, iar Iordaniei îi va reveni suma de 100 de mii de dolari. Decizia corespunde priorităților de politică externă și de securitate ale României, creșterea profilului în cadrul NATO și îndeplinirea obiectivelor de consolidare a securității pe Flancul Estic, în special, în regiunea Mării Negre. Amintim că în cadrul recentei vizite la Chişinău, ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că Republica Moldova va beneficia de instruiri din partea armatei României. Tot atunci, la Chişinău a fost şi ministrul Apărării al Germaniei, care a promis drone pentu Armata naţională. Acum câteva zile, şi preşedintele Parlamentului Igor Grosu a vorbit despre consolidarea capacităților de apărare.

IGOR GROSU președintele Parlamentului:  „Asta e răspuns la toată coloana a V-a care o are Kremlinul aici. Atunci când noi vorbim că avem nevoie de consolidarea securității naționale, ei ne spus: Doamne Fereşte, noi suntem neutri. Iată să ia neutralitatea asta și să o îndrepte spre rachete. Să vedem o să fie vreun efect de la rachete. Neutralitatea trebuie consolidată pentru a-ţi apăra spațiul aerian. Din moment ce o să avem o soluţie pentru astfel de pericole, o să anunțăm, o să fie totul făcut transparent, în interesul securităţii naţionale.”

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter