Social

La o săptămână de când pe strada 31 August a fost descoperită o porţiune de caldarâm veche de peste un secol, lucrările continuă în zonă

La o săptămână de când pe strada 31 August a fost descoperită o porţiune de caldarâm veche de peste un secol, lucrările continuă în zonă

La o săptămână de când pe strada 31 August din Chişinău a fost descoperită o porţiune de caldarâm, veche de peste un secol, echipele de muncitori continuă să lucreze în zonă. Asta, deşi primarul Ion Ceban declara că va sista, temporar, reparaţia străzii pentru a face o expertiză a caldarâmului. Astăzi, mai mulţi arheologi i-au cerut repetat edilului să pună pauză pe lucrări, pentru a se putea documenta.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Deşi autorităţile municipale au declarat că lucrările de reparaţie a străzii 31 August, unde a fost descoperit caldarâmul vor fi temporar oprite, până va fi găsită o soluţie, acest lucru nu s-a întâmplat. Muncitorii continuă să scoată pavajul”.

Autorităţile municipale spun că docamdată nu ştiu care va fi soarta porţiunii de caldarâm descoperită pe strada 31 August din Chişinău.

ION CEBAN primarul Chişinăului: „Astăzi vom face tot posibilul ca lucrările pe porţiunea carosabilului să fie oprite, iar în ceea ce ţine de trotuare urmează să decidem împreună. Urmează împreună cu arheologii să decidem ce facem şi cu proiectanţii. Cert este un singur lucru, noi nu putem lăsa doi ani de zile şantierul descoperit”.

VLAD VORNIC director Agenţia Naţională Arheologică: „Noi ca instituţie publică responsabilă de protejarea patrimoniului arheologic am trimis o prescripţie pentru ca în această zonă între Puşkin şi Bodoni ca să se stopeze lucrările pentru ca să facem o documentare şi o cercetare arheologică măcar a ceea ce avem acum pe alocuri scos la lumină, scos la suprafaţă”.

În schimb, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor de la Chişinău crede că porţiunea de pavaj ar trebui pusă în valoare.

DUMITRU EREMCIUC director AIRM: „Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor pledează pentru conservarea acestui sector, a acestui pavaj găsit între străzile Bodoni şi Puşkin. Şi pledează pentru refacerea documentaţiei de proiect care deşi nu este avizată la acest moment de către Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice”.

Porţiunea de pavaj descoperită în timpul lucrărilor de reparaţie a străzii 31 August din Chişinău ar data din perioada când primarul capitalei Republicii Moldova era Carol Schmidt. Iar pavajul ar avea mai bine de un secol. 

Proiectul de modernizare a arterei din centrtul oraşului prevede transformarea străzii în "coridor verde", cu benzi separate pentru automobile, biciclişti şi pietoni. Toate lucrările sunt finanţate de Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter