Politic

37 de ţări au confirmat, până acum, prezenţa la Summit-ul European care se va desfăşura în 1 iunie în Republica Moldova

37 de ţări au confirmat, până acum, prezenţa la Summit-ul European care se va desfăşura în 1 iunie în Republica Moldova

37 de ţări au confirmat, până acum, prezenţa la Summit-ul European care se va desfăşura în 1 iunie în Republica Moldova. Între timp, pe traseul Chişinău – Anenii Noi, zeci de muncitori lucrează de zor. Munca e în toi şi în satul Bulboaca, despre care se spune că va găzdui reuniunea la care sunt aşteptaţi lideri a 47 de state. Autorităţile urmază să anunţe oficial abia săptămâna viitoare dacă summit-ul se va desfăşura la castelul din localitate şi dacă acesta întuneşte condiţiile unui eveniment de o astfel de anvergură.

Liderii a 37 de ţări au confirmat, până la această oră, prezenţa la cea de-a doua Reuniune a Comunității Politice Europene, ce se va desfăşura în Republica Moldova.

OLGA ROŞCA, consilier al preşedintelui Republicii Moldova: „Au fost invitaţi 47 de şefi de state şi de guverne, precum şi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European. Pentru moment avem 37 de confirmări şi ne apropiem la mai multe pe măsură ce ne apropiem de data Summit-ului. Locaţia va fi anunţată săptămâna viitoare.”

Între timp, în satul Bulboaca, care va găzdui evenimentul istoric, pregătirile sunt în toi. Se modernizează inclusiv staţia de tren. Pentru aceste lucrări, Guvernul a alocat patru milioane de lei.

„Iată tăiem… curăţim copacul şi betonăm, să fie frumos! să fie calitativ. – Mai aveţi mult de muncă? – Mai avem, mai avem. Şi acolo, şi în partea asta.”

DMITRI PROHNIŢCHI, şef Serviciul Comercial, Calea Ferată din Moldova: „Timpul de afară influenţează mersul lucrărilor, dar oricum vom respecta graficul, vom realiza totul la timp. Acum se fac lucrări de amenajare de reparare atât a gării, cât şi a teritoriului adiacent, a cărilor de acces. La Gara Feroviară Chişinău tot vor fi lucrări, mai mult de amenajare, pentru că e în stare destul de bună, vom renova indicatoarele, căile de acces...”

DANIELA DANILOVA, jurnalist TVR MOLDOVA: „Guvernul a mai acordat autorităților raionale 780 de mii de lei pentru reabilitarea unei porțiuni de cinci kilometri dintr-un drum local. Lucrările sunt în toi, chiar și pe timp de ploaie.”

Vor fi evacuate şi câteva tarabe din sat, iar localnicii au fost îndemnaţi să facă lună în jurul gospodăriilor.

ION BERZOI, primar, satul Bulboaca, Anenii Noi: „Au fost deja evacuate vreo două, oamenii singuri au evacuat. O persoană care nu este în ţară, are o tarabă, dar am vorbit pe reţelele de socializare şi ne-a permis ca temporar, în perioada Summit-ului, să fie scoasă. S-au dat preavizări la toate lucuinţele, absolut toţi au semnat că o să efectueze curăţenie.”

Eforturile sunt mari, mai ales, în zona centrală a satului.

„Ştim din noutăţi că o să fie Summitul ţărilor europene la noi, la Castel Mimi, facem frumos să fie în sat, totuşi aşteptăm oaspeţi.”

„Vrem să-i vedem, vrem! 47 de ţări – 45, am auzit!”

„Suntem bucuroşi că satul la noi înfloreşte. Îi foarte bine. Un noroc avem de Summitul acesta, încă mai frumos o să fie. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.”

Guvernul a alocat în total 6,5 milioane de lei pentru lucrările de infrastructură destinate organizării Summitului European. Banii vor fi utilizaţi şi pentru amenajarea unei parcări în preajma castelului de la Bulboaca. Reamintim că cea de-a doua Reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter