Social

Şcolile cu predare în limba română, ţinta unor presiuni la Tiraspol

video

Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană sunt ţinta unei noi campanii de defăimare în mass-media controlată de Tiraspol. Administraţiile instituţiilor de învăţământ sunt acuzate de faptul că ar promova fascismul şi nazismul. Se întâmplă după ce Chişinăul a scos de sub tipar o versiune nouă a manualului de istorie pentru clasa a XII-a. Asociaţia Promo-LEX a monitorizat presa din stânga Nistrului şi spune că narativele din ultimele luni sunt periculoase şi ar putea fi utilizate pentru a justifica eventuale măsuri represive ale regimului.

O analiză făcută de Asociaţia Promo-LEX arată că, în perioada februarie-martie 2025, posturile TV controlate de structurile transnistrene și holdingul Sheriff au difuzat peste 30 de materiale care asociază educația subordonată Chișinăului cu promovarea şi toleranţa faţă de fascism. Pretinsul lider Vadim Krasnoselski este principalul promotor al acestor narațiuni.

"Să educi copiii de aici în baza curricule pregătite de Republica Moldova şi, în mod deosebit, în baza manualului de istorie scris acolo - este interzis. Vadim Krasnoselski este sigur de acest lucru."

Scopul acestor retorici este de a induce în rândul părinţilor un sentiment de frică și de neîncredere față de școlile cu predare în limba română, consideră analiştii Promo-LEX. Experţii solicită autorităţilor de la Chişinău să intervină de urgenţă pentru a opri aceste presiuni.

MIHAELA ŞERPI, analistă în domeniul drepturilor omului, Promo-LEX: Ştim cât de periculoase sunt aceste narative pentru că au fost folosite şi în contextul Ucrainei, pentru a justifica invazia pe scară largă a Rusiei. Considerăm că astfel de retorici ar putea să fie folosite pentru a justifica eventuale măsuri represive împotriva şcolilor cu predare în limba română care, ştim bine, în ultimii 30 de ani activează într-un context extrem de ostil. Credem că această campanie de defăimare este desfăşurată în contextul în care numărul de copii, în ultimii 4-5 ani, creşte constant în şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Directoarea Liceului Teoretic ,,Alexandru cel Bun" din Tighina spune că elevilor le este comunicat doar adevărul istoric.

MARIA ROIBU, directoare, Liceul Teoretic ,,Alexandru cel Bun", Tighina: Dacă vorbim despre adevărul din manualele de istorie, noi, cei de la Liceul Teoretic Alexandru cel Bun inclusiv, şi în primul rând profesorul de istorie consideră că nu este suficient expus acolo. Noi suntem români! Noi, cei de aici, aflându-ne în mediul acesta toxic din regiunea transnistreană, cel poluat de Imperiul Rus permanent, considerăm că adevărul despre Imperiul Rus este cel care se vede acum prin bombardamentele pe care le face în Ucraina, prin omorârea copiilor de 3 luni! Cazul concret – Krivoi Rog.

În 2024, administraţiile şcolilor cu predare în limba română din regiune au raportat mai multe cazuri de intimidare a părinţilor care îşi înscriau copiii în aceste instituţii. Unele persoane au fost nevoite să-şi transfere copiii în şcolile controlate de Tiraspol. Se întâmplă în contextul în care interesul pentru limba română creşte în rândul familiilor vorbitoare de rusă. Tot anul trecut, Liceul "Alexandru cel Bun" din Tighina a fost ţinta unei campanii de intimidare, după ce structurile transnistrene au interzis accesul unor scriitori moldoveni, sub pretextul că revistele literare pe care aceștia le transportau ar conține aşa-zise materiale de propagandă politică împotriva Rusiei și a regiunii transnistrene. REDACTOR: DANIELA DANILOVA

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter