Astăzi se împlinesc 122 de ani de la Pogromul evreiesc din Chişinău, în care şi-au pierdut viaţa 51 de oameni, inclusiv copii. A fost unul dintre cele mai sângeroase episoade din istoria Chişinăului și a comunităţii evreieşti. Pogromul din 1903 a izbucnit pe fondul unei campanii antisemite încurajate în presă. Ziarul în limba rusă "Bessarabeț" relata că, un copil de 14 ani, a fost găsit mort la Dubăsari, sugerându-se că ar fi fost omorât în timpul unui ritual iudaic.
ARTUR LEȘCU doctor în istorie, expert WatchDog: Într-o zi de Paști, cete de oameni au început masacrele. Antisimetismul era în floare. A fost primul masacru al evreilor pe criteriu etnic, care a făcut titlurile presei din lume. Spiritul antisemit era tolerat și sprijinit tacit de Imperiul Rus. Nemulțumirea generală, a fost amplificată și de ceea ce azi am numi fake news. Violențele au continuat pe parcursul următoarelor 2 zile, iar intervențiile erau forțelor de ordine erau ineficinete. Violențele au fost oprite de armată. Crimele însă au fost mușamalizate. Nici arestări și nici condamnări de răsunet nu au urmat. Și respectiv, asumarea vinei colective pentru aceste masacre pe criteriu etnic nu a avut loc.
Potrivit informaţiilor din arhive, în anul 1903, Chişinăul avea aproximativ 110 mii de locuitori, dintre care 50 de mii erau evrei. În timpul Pogromului, care a durat trei zile: din 6 până în 8 aprilie, de Paştele creştin ortodox, au fost uciși 51 de evrei, alți peste 600 au fost răniți, iar circa 1.500 de case evreiești au fost distruse. În urma pogromului a avut loc o amplificare a emigraţiei evreilor.