Republica Moldova continuă să facă pași importanți în tranziția energetică. În ultimii trei ani, capacitatea instalată de surse regenerabile s-a majorat de cinci ori. A crescut și interesul companiilor care vor să investească în acest domeniu. Ministerul Energiei a anunțat că 42 de companii locale și internaționale au depus dosarele la licitația organizată de Ministerul Energiei pentru construcția parcurilor mari de fotovoltaice și eoliene.
În total au fost depuse 34 de oferte pentru centrale electrice fotovoltaice și opt pentru cele electrice eoliene. Dosarele vor fi analizate până pe 7 aprilie.
CAROLINA NOVAC secretar de stat, Ministerul Energiei: Odată ce ei sunt admiși le analizăm securitate tehnică, condiții ce țin de permis autorizație, proiectul tehnic și deja etapa cea mai important este și prețul. De ce sunt importante aceste licitații. Dacă în piața liberă producătorii pot exporta acea energie regenerabilă. La licitație, volumul generat, cantitatea de energie de 165MW va fi destinată exclusiv consumului nostru.
Câștigătorii lictațiilor vor fi anunțați la sfârșitul lunii iunie. Construcția parcurilor urmează să fie finalizată în trei ani și va atrage, estimativ, investiții de aproape 200 milioane de euro.
CAROLINA NOVAC secretar de stat, Ministerul Energiei: Noi planificăm să organizam și a doua licitație în RM, de data aceasta respectiva licitație va fi hibridă, va avea componenta de regenerabile plus baterii de stocare.
NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA: În prezent, Republica Moldova are instalată o capacitatea totală de 646 MW de regenerabile, față de 580 MW la finele anului trecut, o creștere cu 66 MW. Cele mai răspândite sunt instalațiile fotovoltaice cu o putere de 433 MW, reprezintând 67% din totalul capacităților instalate. Acestea sunt urmate de instalațiile eoliene, a căror putere a atins 189 MW, reprezentând 29% din total. Instalațiile hidro și biogaz constituie 3% și respectiv 1% din capacitățile instalate. Datele mai arată că în ultimii 3 ani, capacitatea de producere a energiei regenerabilă a crescut de cinci ori.
CAPACITĂȚILE INSTALATE DE ENERGIE REGENERABILĂ ÎN R.MOLDOVA TOTAL 646,12 MW (martie 2025) Instalațiile fotovoltaice 433,37 MW (67%) Instalațiile eoliene 188,98 MW (29%) Hidro 16,75 MW (3%) Biogaz 7,01 MW (1%)
ION MUNTEAN director CNED: Comparativ cu 2023, siuația de la finele lui 2024, avem o creștere de 72 la sută, un progres foarte mare. Dacă e să comparăm cu 2022, avem practic de 5 ori o creștere a capacităților instalate.
În 2024, aproximativ 16,7 la sută din necesarul de energie al R.Moldova a fost produs din surse regenerabile. Pentru a reduce cantitatea de energie imporată, o soluţie ar fi achiziția de baterii de stocare.
ION MUNTEAN director CNED: Pentru a evita situațiile când nu este soare, sau vânt și lipsește energia pe care ne-am așteptat să existe este fezabil și are sens ca agenți economici să ia în considerarea instalarea bateriilor de stocare care le va permite să compensenze acele perioade când nu e disponibilă energia fotovoltaică sau eoliană.
R. Moldova îşi propune ca, până în 2030, aproximativ 30% din consumul final brut de energie să fie din surse regenerabile. REPORTER: NATALIA CHICU Imagine: Mihai Lisnic