Regiunea transnistreană a refuzat ajutorul Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice. Despre aceasta a anunţat luni prim-ministrul Dorin Recean. Premierul a mai menţionat că autorităţile de la Chişinău sunt de acord însă ca malul stâng să primească gaze prin firme intermediare, dar cu anumite condiţii. Gazele vor fi livrate de o companie din Elveția începând cu data de 13 februarie. Decizia a fost luată la şedinţa CSE.
Condiția de bază a grantului oferit de Uniunea Europeană, pe care Tiraspolul a refuzat să o îndeplinească, este creșterea treptată a tarifelor pentru consumatorii finali. La şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, autorităţile de la Chişinău au anunţat că, şi în aceste condiţii, nu vor lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: Moldovagaz va putea încheia contracte pentru furnizarea gazelor naturale din stânga Nistrului. Din informaţiile pe care le avem la această etapă, este vorba despre o furnizare de către un trader din Europa de 3 milioane de metri cubi pe zi, pentru următoarele 16 zile. În cazul în care livrările de gaze naturale vor depăşi limita de 3 milioane de metri cubi pe zi şi, corespunzător, vor începe să lucreze industriile mari, atunci Guvernul de la Chişinău va impozita tranzacţiile.
O companie din Ungaria este de acord să aducă gazele la frontiera cu Republica Moldova. Costurile ar urma să fie suportate de o firmă din Dubai, iar aşa-numitele autorităţi din stânga Nistrului ar trebui să achite plăţile de tranzitî n avans.
CUM VA AJUNGE GAZUL PE MALUL STÂNG
O companie din Ungaria va livra gazul la hotar cu R. Moldova;
Costurile pentru tranzitul de gaze vor fi acoperite de o firmă din Dubai;
Tiraspolul va achita în avans costurile de tranzit spre regiune.
Autorităţile de la Chişinău susţin că nu au fost identificate neconformități în activitatea celor două firme. Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că acesta nu este un acord cu Rusia, ci o soluţie acceptată de guvern pentru ca oamenii din regiune să nu rămână în frig şi întuneric.
DANIELA DANILOVA ,jurnalist TVR MOLDOVA: Totuşi, pentru că Republica Moldova va permite acest tranzit, Tiraspolul va trebui să întreprindă câteva acțiuni. Să elibereze deținuții politici, să rezolve problema liceului din Rîbnița, să păstreze televiziunea publică în grilă şi să scoată posturile de control instalate în 2022.
Compania ungară va începe livrările de gaze din data de 13 februarie. Până atunci, Moldovagaz va putea vinde celor de la Tiraspoltransgaz 2 milioane metri cubi de gaze şi un împrumut de 3 milioane metri cubi de gaze naturale.
"Le suntem recunoscători oficialilor UE pentru asistența acordată. (…) În continuare, regiunea va fi alimentată cu gaz de către o companie ungară. Livrarea va fi posibilă cu ajutorul unui credit rusesc. Aș dori să le mulțumesc reprezentanților de la Ministerul Energiei din Rusia pentru asistență.", a declarat aşa-numitul lider de la Tiraspol.
ANDREI CURĂRARU, expert în securitate şi politici publice, WatchDog: Acceptarea tranzitului fără o condiţionalitate reală în schimbul câtorva concesii simbolice - nimic care să reducă datoria ce se acumulează. Acest gaz nu este gratuit. Este un împrumut de la Federaţia Rusă. Datoria va rămâne, iar influenţa Kremlinului va creşte. Mai grav este cine intermediază această schemă - MET Gas and Energy Marketing AG, compania din Ungaria, care este cunoscută din rapoartele publice ca fiind o firmă căpuşă folosită de Viktor Orban pentru a sustrage bani din sistemul energetic ungar.
ANATOL ŢĂRANU, analist politic: Acest lucru era aşteptat, pentru că ajutorul Uniunii Europene a fost condiţionat. Iar aceste condiţii sunt foarte greu de executat pentru Tiraspol. Asta ar însemna să refuze ceea ce ei numesc suveranitatea regimului separatist, dar eu cred că ei au primit indicaţii şi de la Moscova. Dacă această firmă lucrează în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, atunci ceea ce face Chişinăul e o încercare de a ajuta cetăţenii noştri de pe malul stâng al Nistrului să facă faţă acestei crize.
Din 1 ianuarie, regiunea separatistă se află într-o criză umanitară după ce Rusia a oprit livrările de gaze. Cu un sprijin nerambursabil iniţial de 20 de milioane de euro, Uniunea Europeană a anunţat că este pregătită să ofere un alt ajutor, de 60 de milioane. Asistenţa a fost, însă, condiționată. Tiraspolul trebuia, printre altele, să asigure respectarea drepturilor omului şi să actualizeze treptat tarifele la energie la prețurile de piață.