Pachetul de extindere al Comisiei Europene, publicat ieri după-amiază, arată că eforturile Republicii Moldova depuse în ultimul an au dat roade. Despre asta spune vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, care subliniază că raportul arată progrese importante înregistrate aproape în fiecare capitol.
„La modul practic, raportul pe Moldova arată că:
- am înregistrat progrese în 31 din 33 de capitole;
- în cazul a opt capitole - protecția consumatorilor și sănătatea, educația și cultura, transporturile, mediul, uniunea vamală, politica regională și coordonarea instrumentelor structurale, dreptul proprietății intelectuale, statistica - am progresat mai bine decât anul trecut;
- nu există niciun capitol la care să fi regresat pe durata ultimului an;
- nivelul de pregătire pentru aderare s-a îmbunătățit față de anul trecut la cinci capitole - energie, mediu, educație și cultură, politica regională și coordonarea instrumentelor structurale, uniunea vamală”, spune Gherasimov.
„Reușitele noastre sunt remarcabile, iar Comisia a subliniat că s-au produs în condițiile unor atacuri hibride fără precedent îndreptate împotriva țării și democrației noastre. Desigur că mai avem mult de lucru, iar raportul cuprinde o serie de recomandări cu privire la pașii pe care urmează să îi întreprindem”, mai spune oficialul.
Vicepremierul pentru integrare europeană încurajează societatea civilă să parcurgă atent concluziile Pachetului de extindere cu privire la Moldova și să participe la o discuție pe 6 noiembrie, ora 14:00, despre „cum putem accelera progresele deja înregistrate și mai departe ca să ne bucurăm împreună de Europa la noi acasă, ca să pregătim Republica Moldova de aderare la UE.”
Înscrierile pentru participare pot fi trimise la adresa europa@gov.md până cel târziu pe 5 noiembrie, ora 12:00.
Amintim că ieri, Comisia Europeană a publicat Pachetul de extindere pentru Republica Moldova, pentru anul 2024. Comisia a menționat, în raport cu Ucraina şi Republica Moldova, care au lansat negocierile de aderare la UE la începutul acestui an, că acestea au făcut progrese, dar încă trebuie să depună mai multe eforturi. De asemenea, despre Republica Moldova, executivul comunitar a apreciat că sunt necesare eforturi suplimentare pentru implementarea unui plan de "de-oligarhizare".