Politic

Comisia Europeană a publicat Pachetul de extindere al R. Moldova pentru 2024

post-img
imagine simbol

Astăzi, 20 octombrie 2024, Comisia Europeană a publicat concluziile Pachetului pentru extindere 2024. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov a explicat ce înseamnă acest Pachet și care este semnificația lui pentru parcursul european al R. Moldova.

„În fiecare an Comisia Europeană adoptă un set de rapoarte, numite generic Pachetul de extindere. Așadar, Comisia publică un raport anual pentru fiecare țară candidată la aderare, alături de Moldova, fiind Albania, Bosnia și Herțegovina, georgia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia și Kosovo- ca potențial stat candidat. Este al doilea an în care țara noastră este inclusă în Pachetul de extindere. În fiecare din aceste rapoarte, Comisia constată trei lucruri: 

1. Unde ne aflăm ca țară candidată în procesul de aderare la UE

2. Care este nivelul de pregătire pentru aderare

3. Ce progrese sau regrese a, făcut pe parcursul ultimului an

De asemenea, Comisia explică, în fiecare raport, care sunt provocările cu care se confruntă țările candidate, dar și oferă recomandări pentru reformele care mai trebuie realizate pentru a deveni state membre ale Uniunii Europene, ” a explicat Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov pe pagina sa de facebook. 


Potrivit Agerpres, Comisia Europeană estimează în raport că Ucraina şi Republica Moldova, care au lansat negocierile de aderare la UE la începutul acestui an, au făcut progrese, dar încă trebuie să depună mai multe eforturi.

"În ciuda progreselor înregistrate în reformele fundamentale, sunt necesare eforturi suplimentare", a indicat Comisia Europeană, referindu-se la Ucraina. Cât despre Republica Moldova, executivul comunitar a apreciat că sunt necesare eforturi suplimentare pentru implementarea unui plan de "de-oligarhizare".

Comisia Europeană "aşteaptă cu nerăbdare deschiderea negocierilor pe capitole, începând cu cele de bază, cât mai curând posibil în 2025" cu ambele ţări, dacă sunt îndeplinite condiţiile, se mai arată în raport.

Pachetul Comisiei Europene constată că extinderea reprezintă o oportunitate istorică atât pentru țările în curs de aderare, cât și pentru actualele state membre și UE în ansamblu și că există avantaje socio-economice, politice și de securitate semnificative ale unei Uniuni mai mari și mai puternice.

“Contextul geopolitic tensionat impune mai mult ca oricând să finalizăm reunificarea continentului nostru, sub aceleași valori ale democrației și ale statului de drept. În ultimii ani, am făcut deja pași mari în direcția integrării noilor state membre. Iar extinderea va rămâne o prioritate absolută a noii Comisii”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vezi aici Pachetul de extindere al R. Moldova

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter