Justiție

Patru judecători ai Curții de Apel Chișinău, verificați în urma unor anchete jurnalistice dintr-un program sprijinit de UE

post-img
Judecător

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Institutul pentru Raportarea Războiului și Păcii (IWPR), au publicat primele patru rapoarte realizate de două echipe de jurnaliști de investigație și experți juriști privind verificarea integrității profesionale și financiare a judecătorilor de la Curtea de Apel ce urmează să treacă prin procesul de vetting (evaluarea extraordinară a magistraților -n.r.).

Rezultatul acestor  rapoarte  vine în urma unor investigații jurnalistice independente, menite să ofere o imagine clară și transparentă asupra candidaților, în contextul reformelor continue în sectorul justiției. Primii patru judecători verificați în urma investigațiilor jurnalistice au fost Olga Cojocaru, Mihail Diaconu, Dorin Dulgheru și Ana Panov. 

În cadrul acestui proiect, se preconizează publicarea a peste 30 de rapoarte similare, toate vizând sprijinirea transparenței și responsabilității în sistemul judiciar al Republicii Moldova.

Seria de investigații jurnalistice independente a fost realizat de o echipă de experți formată din Viorica Zaharia (jurnalistă de investigație), Mădălin Necșuțu (jurnalist de investigație), Olga Diaconu (juristă) și Victor Felișcan (avocat). 

Echipele de investigație au colaborat pentru a evalua candidații folosind metodologii bine definite și au colectat informații din surse deschise și baze de date cu acces restricționat, interviuri, precum și prin solicitări de informații de la instituții publice și private.

Toate rapoartele au fost elaborate în conformitate cu Legea nr. 148/2023 privind accesul la informațiile de interes public și Legea nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal. 

Rapoartele au beneficiat de revizuirea experților internaționali IWPR, Halya Chyzhyk (avocată și expertă în reforma judiciară din Ucraina), Dawid Szescilo (profesor de drept public și administrație publică, expert internațional în buna guvernare din Polonia) și Mihail Gorincioi (avocat și expert asociat IPRE).

Rapoartele sunt realizate în cadrul proiectului „Asigurarea integrității, eficienței și independenței sistemului de justiție în Moldova – #Justice4Moldova”, implementat de Institutul pentru Politici Europene și Reforme (IPRE), în parteneriat cu Institutul pentru Raportarea Războiului și Păcii (IWPR). 

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova. Scopul general al proiectului este de a consolida rolul societății civile și mass-mediei în promovarea independenței, integrității, eficienței și responsabilității sistemului judiciar din Republica Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter