Au fost confirmate noi cazuri de rujeolă la Centrul de plasament temporar pentru refugiaţi din Chisinau. Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunţă că sunt patru pacienţi, printre care și un copil de unsprezece ani. La Centrul pentru refugiaţi au fost intensificate măsurile de protecţie, iar accesul este permis doar celor vaccinaţi împotriva acestei boli.
În Centrul de Plasament pentru refugiaţi, unde a fost depistat focarul de rujeolă, sunt cazate aproximativ 160 de persoane, dintre care peste 60 de copii. De la începutul acestei săptămânii, au fost confirmate, prin expertize de laborator, 11 cazuri de rujeolă. A fost impusă carantina, iar accesul în clădire este restricţionat. A fost montat un un gard metalic, iar carabinierii monitorizează persoanele care intra și ies din centrul pentru refugiati.
„-Nu avea permis? -Nu. -Nici actul de vaccinare? -Nici actul de vacicinare nu îl deţinea la dumnealui. Când îl va aduce îi vom permite ieşirea de pe teritoriu”.
Aflați izolare, oamenii nu renunţă la pasiuni. Ei au interdictie să părăsească sediul pentru că rujeola este o boala extrem de contagioasă.
„-Este complicat să staţi acolo, izolaţi? Da, dar nu avem ce face. Avem nevoie să mergem la magazin, dar dacă nu putem ieşi”.
Potrivit autorităților, niciun copil dintre cei diagnosticaţi nu este vaccinat. Dintre adulți, nimeni nu are documente care să confirme vaccinarea. Suspiciunea de boală există și la alti 5 refugiați care asteaptă acum analizele de laborator.
VEACESLAV GUŢU director adjunct, ANSP: „Toate persoanele au fost calificate ca contacţi cu persoanele care sunt confirmate cu rujeolă. În jur de 120 de persoane. Toate persoanele sunt sub supraveghere medicală, iar în cadrul centrului a fost instituit un punct medical gestionat de către Asitenţa Medicală Teritorială Centru care zilnic monitorizează aceşti contacţi”.
Copii diagnosticati cu rujeolă sunt internati la Spitalului Clinic de Boli Contagioase pentru Copii, iar adultii la Spitalului Clinic de Boli infecţioase.
SERGIU VASILIŢA director, IMSP SCBI "Toma Ciorbă": „Au fost opt pacienţi în total, în prezent sunt şapte pentru că o persoană a fost externată. Tratementul este oferit în conform cu standardele medicale. Ele sunt pentru fiecare în parte personalizat. Sper că merg spre însănătoşire, în principiu agravarea stării de sănătăţii nu a fost din partea loc”.
Principalele simptome ale rujeolei sunt febră, tuse, rinită, conjunctivită și erupţii cutanate. Cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este vaccinarea care se face gratuit în orice instituţie medicală.