Actualitate

Maia Sandu, la funeraliile președintelui Mircea Snegur: „R. Moldova pierde nu doar un „părinte fondator”, pierde şi un veritabil om politic, care a ştiut să intuiască năzuințele poporului său

post-img
captură foto

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs în cadrul funeraliilor primului președinte al țării, Mircea Snegur.

„Dragi compatrioți,

Ne luăm astăzi rămas-bun de la cel care, însuflețit de o sinceră și profundă dragoste de neam, și-a dus țara pe calea suveranității, a independenței, pe calea Renașterii naționale. Curajos, vizionar și patriot, primul Președinte al Republicii Moldova, domnul Mircea Snegur, și-a asumat, într-un context complicat, misiunea de a transforma în realitate dorința oamenilor de a trăi liber și de a-și afirma identitatea prin limbă și tricolor. 

Ultima dată am vorbit cu domnul Președinte Snegur, acum câteva săptămâni, la 27 august. Știam că se simte mai rău, dar m-am bucurat să-i aud vocea caldă, ca de fiecare dată și plină de energie, să simt aceeași preocupare pentru soarta țării și aceeași grijă pentru concetățeni Republicii Moldova.

Prin trecerea domniei sale la cele veșnice, țara pierde nu doar un “părinte fondator”, țara pierde şi un veritabil om politic, care a ştiut să intuiască năzuințele poporului său. S-a dedicat în totalitate construirii statului Republica Moldova. Cuvintele sale memorabile - "Trăiască Moldova independentă!" - rostite la 27 august 1991, au transmis întregii lumi că așteptarea poporului este de a așeza Moldova pe harta lumii libere. Iar datoria noastră este să continuăm pe această cale deschisă de primul nostru Președinte.    

În anii și deceniile care vor urma, vom răsfoi, cu gândul la Președintele Snegur, “Memoriile” sale - o cronică de epocă, o lectură obligatorie pentru fiecare om, care vrea să înţeleagă cum s-au întâmplat lucrurile în anii de constituire a statului Republica Moldova. Îi suntem recunoscători primului Preşedinte, domnul Mircea Snegur pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o. 

Doamnelor și domnilor,

În încheiere țin să exprim, în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, condoleanțele sincere rudelor, prietenilor, celor apropiați domnului Mircea Snegur, tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat. Natalia, condoleanțele noastre. Suntem alături de dumneavoastră în aceste momente dificile. 

Dumnezeu să-l odihnească în pace! ”.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter