Politic

Un an de la învestirea guvernului Gavriliţa

Guvernul Gavriliță
Sursa video: TVR MOLDOVA

Astăzi se împlinește un an de când Guvernul Gavriliţa a fost învestit în funcţie, iar membrii executivului au jurat solemn că vor depune toate eforturile pentru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova. A fost un an extrem de complicat, o recunosc şi miniştrii. Oamenii, însă, aşteaptă rezultate, spun că nu mai fac faţă scumpirilor din ultima perioadă şi privesc, cu teamă, spre iarna care urmează.

Guvernul Gavriliţa şi-a început activitatea după opt luni de criză politică, în plină pandemie de coronavirus. Noul executiv și-a trasat atunci patru obiective: gestionarea eficientă a crizei sanitare, reformarea justiţiei, creșterea veniturilor populației și restabilirea finanțării externe. Uşor de zis, nu la fel de uşor de făcut! În toamnă, executivul Republicii Moldova a avut de înfruntat cea mai grea criză a gazului, care a culminat cu facturi mai mari, şi apoi majorări de preţ la carburanți. Şi când părea că lucrurile revin în albia normalității, a izbucnit un război la granița Republicii Moldova. De cealaltă parte, oamenii spun că aveau aşteptări mari de la acest guvern.

În acest an de activitate, cabinetul de miniştri de la Chişinău a suferit mici schimbări. După câteva luni, Vladislav Kulminski şi-a dat demisa din funcția de viceprim-ministru pentru reintegrare. În locul lui a venit fostul ambasador al Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian. De curând s-a schimbat şi ministrul Agriculturii. Deputatul Vladimir Bolea i-a luat locul lui Viorel Gherciu.


ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Sunt bucuros că am reuşit să facem multe lucruri, în acelaşi timp înţelegem că aştetările oamenilor sunt extrem de mari şi nevoile sunt foarte mari. Din păcate războiul, criza energetică şi alte situaţii de criză care au fost în această perioadă nu ne-au permis să ne mişcăm poate cu o viteză mult mai mare decât ne-am dori. Dar noi rămânem optimişti, sunt cu inima împăcată pentru că acest guvern a lucrat doar în interesul oamenilor.”

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „A fost un an foarte dificil şi obositor, asta e adevărat, echipa ministerului s-a mobilizat exemplar în criza refugiatilor. Oamenii sunt nemulţumiţi şi pe bună dreptate, acum Guvernul într-o astfel de perioadă acţionează ca un pompier şi trebuie să reducă amploarea efectelor crizelor.”

ION TĂBÎRŢĂ, expert politic: „A fost un an foarte greu de guvernare, o serie de şocuri din exterior, criza energetică la nivel european, războiul din Ucraina. Succesele Republicii Moldova pe plan extern şi anume obţinerea statutului de tara candidat la aderarea la UE. La nivel intern sunt probleme, destul de serioase. Din punct de vedere financiar-economic guvernarea are anumite restanşe, putea să identifice anumite politici.”

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter