Social

Schimb de experiență între militarii din R. Moldova și SUA. Aceștia participă la exerciţiul comun de instruire „Swift Response-2024”

Schimb de experiență între militarii din R. Moldova și SUA. Aceștia participă la exerciţiul comun de instruire „Swift Response-2024”

Militari din Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii participă, în aceste zile, la exerciţiul comun de instruire "Swift Response-2024". Antrenamentele îşi propun să contribuie la creşterea capacităţii de intervenţie a soldaţilor basarabeni din forţele speciale. Ieri au fost salturi cu paraşuta iar astăzi militarii desfăşoară trageri de luptă în poligon.

„Sunt aici, în Republica Moldova, pentru aceste salturi cu paraşuta şi pentru a avea un schimb de experienţă cu Armata Naţională. A fost minunat aici, inclusiv parteneriatul şi cunoaşterea acestei ţări.”

„Scopul acestor antrenamente este să ne demonstrăm abilităţile alături de Armata Republicii Moldova, capacitatea de a ne antrena împreună şi de a coopera împreună ca forţe partenere. A fost o experienţă frumoasă pentru noi.”

Salturile cu paraşuta s-au făcut ieri, de la o înălţime de 350 de metri, din avioane ce aparţin armatei SUA, loc în apropierea unor localităţi din raioanele Florești și Fălești.

SERGIU CIRIMPEI general de brigadă: „Suntem acuma în faza activă a exerciţiului "Swift Response-2024". Militarii noştri împreună cu partenerii noştri urmează să execute mai multe elemente printre care paraşutări, trageri din diferite sisteme de armament. O mare parte a militarilor care participă la acest exerciţiu sunt paraşutişti, iar pentru paraşutişti elementul de executare a salturilor cu paraşuta este unul foarte important, foarte motivant, ridică atât motivaţia cât şi spiritul de echipă.”

CONSTANTIN CÎŞLEANU comandant, Batalionul cu Destinaţie Specială "Fulger": „Militarii Btalionului cu Destinaţie Specială Fulger şi cu militarii ai armatei SUA s-au antrenat pentru executarea unui salt militar sau de luptă pe timp de vizibilitate redusă. 08:59 Au executat un salt de succes cu aterizare reuşită şi fără incidente.”

Exerciţiul continuă astăzi cu trageri de luptă în poligonul Bălţi. Reprezentanţii Armatei Naţionale mai anunţă că, până pe 16 mai, pe parcursul desfășurării aplicaţiei, pe drumurile din ţară se vor deplasa vehicule militare. Forţele armate ale Republicii Moldova participă la acest tip de exerciţii din anul 2021.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter