Sport

În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice

Ziua Sportului
Sursa video: TVR MOLDOVA

În Republica Moldova este marcată, astăzi, Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice. În semn de apreciere pentru campionii din ţară, în Parcul Valea Morilor din Chişinău, Comitetul Național Olimpic și Sportiv a organizat mai mai multe competiţii.

Evenimentul a început cu o cursă olimpică, la care au participat campioni şi medaliaţi ai Jocurilor Olimpice. La linia de start s-au aliniat mai mulţi elevi şi studenţi din Chişinău.

CORNEL JOSAN reprezentant Comitetul Național Olimpic și Sportiv: „Cursa este una simbolică de 1,6 km, în jurul lacului.  Avem şi campioni olimpici precum ar fi: Larisa Popova, Serghei Mureico şi Serghei Juravschi care vor alături de noi.  Comitetul Olimpic are misiunea de a promova mişcarea şi spiritul olimpic, ceea ce ne propune să o facem astazi. ”

ZALINA MARGHIEVA sportivă de performnaţă, vicepreşedinte CNOS: „Să promovăm un mod sănătos de viaţă, mişcarea olimpică, valorile de prietenie şi încredere. Sper că prin aceste curse să putem atrage tinerii să practice sportul, să înţeleagă că este o lume foarte frumoasă.”

Olimpicii şi sportivii de performanţă au spus că evenimentul de astăzi aduce valorile olimpice acasă şi promovează un mod sănătos de viaţă.

DAN OLARU sportiv de performanţă: „Aducem un mesaj ca oamenii să practice mai des sportul şi să ducă  un mod sănătos de viaţă. Este un start de a marca oficial pregătirile noastre pentru Jocurile Olimpice din 2024 şi este super.”

PAVEL ALOVAŢCHII sportiv de performanţă: „Întotdeauna maturii sunt un exemplu pentru cei mici şi dacă un matur are rezultate bune, este un argument ca cei mici să fie egali cu acei maturi. Este un eveniment unde poţi să primeşti foarte multă plăcere şi să te distrezi.”

ION POSTU antrenor: „Fiind antrenor apreciez foarte mult la acest eveniment şi cu mare drag particip cu sportivii mei. ”

Potrivit organizatorilor, astfel de competiții pot deveni adevărate starturi olimpice pentru viitorii campioni. Participanţii la cursă s-au arătat entuziasmaţi că pot alerga cot la cot cu sportivii care duc faima Republicii Moldova în lume.

DINA OSTROVEŢCHI participantă: „Practic sportul caiac – conoe. Am venit în această zi ca să susţin sărbătoarea Olympic Day pentru că sunt pentru un mod de viaţă sănătos. Sunt foarte mândră că practic acest sport şi că am posibilităţi foarte multe.”

ION BUGA participant: „Fac parte din comunitatea " Activ la Superlativ" dintr-o instituţie bancară din Republica Moldova care pledează pentru mişcare şi un mod sănătos de viaţă.”

Câștigătorii Cursei Olimpice au primit diplome și premii. Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice este marcată în Republica Moldova în a treia sâmbătă a lunii mai.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter