Social

Reciclarea, o soluție pentru un mediu mai curat

Reciclare
Sursa video: TVR MOLDOVA

Peste 10 de mii de tone de deşeuri electrice şi electronice ajung să fie adunate, anual, de cetăţenii Republicii Moldova. Doar o mică parte ajunge să fie reciclată, restul sunt aruncate în gropile de gunoi poluând apa, solul şi aerul. Pentru a educa oamenii, câteva companii care se ocupă de colectarea acestui tip deşeuri, îşi propun să-şi mărească aria de activitate.

MIHAI COJOCARU, administrator, sistem de colectare a deşeurilor: "Televizoare vechi, foarte vechi, anii 90 -95. Mulţi dintre consumatori prefer să le ţină acasă, dar este un pericol eminent. Pe interior funcţionează pe bază de pulbere, care sunt foarte periculoase pentru mediu."


Timp de doi ani, în depozitul Fundaţiei "Eco Save" s-au adunat peste o sută de tone de deşeuri electronice, colectate de la agenţii economici, dar şi de la persoane fizice.


MIHAI COJOCARU, administrator, sistem de colectare a deşeurilor: "Începând de la telefoane mobile, planşete, case de marcat." 


Potrivit statisticii, fiecare locuitor al Republicii Moldova adună, anual, peste 4 kg de deşeuri electronice, pe când gradul de reciclare la nivel naţional este puţin de peste 10 sută. Majoritatea oamenilor aleg să depoziteze electrocasnicele defectate, după care le aruncă la groapa de gunoi. O alternativă sunt însă serviciile gratuite ale companiilor de colectare a deşeurilor electronice.


MIHAI COJOCARU, administrator, sistem de colectare a deşeurilor: "Deşeurile de echipament electrice de mici demisiuni, de la 100 de kg mergem la domiciliu şi la sediul să-l colectăm. În Republica Moldova nu este o staţie de reciclare şi suntem obligaţi să le transportăm în UE, noi am găsit cel mai apropiat punct în România."


 Numărul punctelor de colectare este în creştere, în special, în Chişinău. În mai multe magazine şi centre comerciale pot fi găsite aceste platforme.


MIHAI CARANFIL director executiv, sistem de colectare a deşeurilor: "Urne de 120 de litri, in ele încap echipamente de mici demisiuni, cabluri, becuri, fierbătoare."


Potrivit legislaţiei Republicii Moldova, agenții economici care se ocupă de comercializarea echipamentelor electrice și electronice sunt obligați să colecteze gratuit deșeurile electronice.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter