Social

A fost lansată a patra rundă de ajutor financiar pentru cetăţenii Republicii Moldova care găzduiesc refugiaţi din Ucraina

Ajutor pentru refugiați
Sursa video: TVR MOLDOVA

Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite lansează a patra rundă de ajutor financiar pentru cetăţenii Republicii Moldova care găzduiesc refugiaţi din Ucraina. Astfel, familiile care adăpostesc între una şi patru persoane vor beneficia de un sprijin financiar de 3900 de lei, iar cei care găzduiesc cinci sau mai mulţi refugiaţi vor ridica 4800 de lei.

Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite vine, din nou, în ajutorul cetăţenilor Republicii Moldova care găzduiesc refugiaţi ucraineni. Aceştia vor beneficia de sprijin financiar pentru a putea acoperi o parte din cheltuielile pentru produsele alimentare sau cele de uz casnic.

KYLE WILKINSON reprezentant WFP MOLDOVA: „Perioada de înregistrare a fost lansată recent. Începând cu 17 august, toţi cei care s-au înregistrat atunci şi până la sfârşitul lunii septembrie, vor fi eligibili pentru cea de-a patra rundă de ajutor. Încurajăm oamenii să se înregistreze pe platforma http://WWW.UAHELP.MD şi dacă nu au primit ajutorul să vadă informaţiile actualizate. Dacă oamenii şi-au irosit resursele, dacă găzduiesc mai mulţi refugiaţi, ar trebui să ştim şi noi acest lucru, pentru a ne ajusta asistenţa.”

Sfetlana Efimova este originară din Chişinău, iar de la mijlocul lunii aprilie adăposteşte patru refugiaţi ucraineni, printre care şi un copil cu necesităţi speciale. Femeia locuieşte într-un apartament cu două odăi, dar spune că nu a ezitat să-şi deschidă uşa casei pentru oamenii aflaţi în necaz.

SVETLANA EFIMOVA gazdă: „Suntem ca o familie. Cine vine primul, acela se apucă de treabă. Ei, bine, frigiderul e vechi, dar nu e o problemă. E în regulă.”

Şi Svetlana a beneficiat de susţinerea financiară a Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite. Cei 3500 de lei primiţi i-a folosit într-un scop nobil - le-a cumpărat cele necesare pentru şcoală celor doi elevi din Ucraina pe care îi adăposteşte.

SVETLANA EFIMOVA gazdă: „Am pregătit copiii de şcoală. Am vrut să se simtă un pic mai bine. Le-am cumparat scurte, adidaşi şi cămăşi.”

DIMA COCITOV refugiat: „Mi-am făcut prieteni şi nici nu aş vrea să-i las aici. Poate că atunci când se va termina războiul, voi veni în vizită.”

Pentru a beneficia de ajutor financiar, cetăţenii Republicii Moldova care găzduiesc refugiaţi trebuie să se înregistreze pe platforma http://WWW.UAHELP.MD, iar cei care sunt deja înregistraţi trebuie să-şi actualizeze datele personale. Mai multe detalii despre program  pot fi solicitate la linia fierbinte, la numărul de telefon 0 800 108 90. Proiectul a fost lansat în luna martie, iar până în prezent, peste 11.4000 de familii gazdă au beneficiat de asistenţă financiară.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter