Social

Astăzi este marcată la nivel mondial Ziua Familiei. Aflați povestea unui cuplu raionul Soroca care are în îngrijire 6 copii, dintre care patru sunt luați în asistență

Ziua Familiei, copii, Soroca
Sursa video: TVR MOLDOVA

Copiii orfani din Republica Moldova pot primi o nouă șansă într-o familie adevărată datorită asistenților parentali. Un cuplu din satul Șeptelici, raionul Soroca are în îngrijire 6 copii dintre care patru sunt luați în asistență. Familia își împarte egal toată dragostea și nimeni nu duce lipsă de nimic. Astăzi este marcată la nivel mondial Ziua Familiei și vă prezentăm povestea de succes a unor soți pentru care idealul in viață este dragostrea pentru copii.

Tatiana Cingașciuc, din satul Șeptelici, raionul Soroca este asistent parental de șapte ani. La început a luat în plasament doi copii, două surori care s-au acomodat ușor în noua familie. Și pentru că au fost clipe pline de bucurii, familia a decis să se mărească cu încă doi copii.

TATIANA CINGAŞCIUC mama, asistent parental: "Când au venit la noi în familie era ca în orice familie străină, dar când au văzut că le acordăm dragoste şi tot ce avem noi, parcă sunt copii noștri, nu ai zice că i-am adus sau ceva. Vă zice mama? Da. Din primele zile. Dar dintâi a spus tata Maria şi apoi mie mama. Ceilalți tot au venit în familie cu bucurie. Mila chiar din prima zi mi-a spus mama. A zis că eu tot vreau așa mamă să am şi o familie şi este şi astăzi la noi."

Familia Cingașciuc are şi copii săi biologici dar a găsit loc şi dragoste şi pentru cei patru copii orfai. Nu e ușor, însă împreună trec peste toate greutățile.  

TATIANA CINGAŞCIUC mama: "Clar că e greu, dacă sunt mulți copii, e greu. Dar ne descurcăm, nu lăsăm mâinile în jos, nu ne plângem, cu munca noastră tot facem. Dar suntem o familie unită şi îi iubim pe toţi. asta ne e viața noastră!"

Copiii le sunt recunoscători celor care i-au primit în familia lor şi au doar cuvinte de laudă pentru ei.

"Foarte iubitori, înțelegători, curajoși, ne susţin în toate, chiar şi în momentele foarte grele."

"Eu sunt foarte bucuros că pe mine mama cu tata mă iubesc şi eu tot îi iubesc pentru ceea ce îmi fac ei şi eu ce le fac lor. Mie îmi place în familia asta că am cu cine să mă joc, să vorbesc, părinții mă susțin în toate cele mai grele. În această familie eu mă simt deschisă, pot vorbi oricând, mă ascultă toţi şi mă stimează."

În raionul Soroca, sunt şi alți 22 de asistenți parentali care au creat familii pentru copii rămași fără părinți.

MARINA GARMALIUC manager Serviciul Asistență Parentală Profesionistă Soroca: "Se pune accent pe familie din motiv că familia este celula principală a societății. Ne bucură faptul că copii care sunt lipsiți de grija părintească au asemenea posibilitate să crească şi ei, să simtă dragostea de părinți şi de surori şi frați."

În raionul Soroca sunt luați în plasament 40 de copii.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter