Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a atribuit vineri Energocom statutul de obligație a serviciului public pentru furnizarea gazelor naturale către cei peste 800.000 de consumatori din Republica Moldova. Decizia a fost luată cu condiția în care Moldovagaz nu va reuși să îndeplinească cerințele legale de separare a activităților de furnizare și transport a gazelor naturale până la 31 iulie.
Pentru a asigura continuitatea furnizării gazelor naturale către aproximativ 830.000 de consumatori casnici și întreprinderi mici, ANRE a organizat anterior o procedură competitivă de selectare a unui nou furnizor.
Doar două companii și-au exprimat interesul, iar una dintre ele a fost descalificată pentru neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate. Procedura a fost anulată, iar ANRE a desemnat direct un furnizor conform cadrului legal.
SA „Energocom” a fost aleasă în baza următoarelor criterii: activează pe piața gazelor naturale din Republica Moldova; are una dintre cele mai mari cifre de afaceri din sector (peste 7 miliarde de lei în 2024); este separată funcțional și juridic de orice alte activități care nu au legătură cu tradingul și furnizarea gazelor naturale; dispune de sursele necesare pentru furnizarea cantităților necesare de gaze naturale.
SA „Energocom” va furniza gaze naturale consumatorilor finali în condiții reglementate, la parametri de calitate stabiliți, transparente și nediscriminatorii.
Potrivit întreprinderii Energocom, această schimbare marchează un moment istoric. „Energocom își asumă această responsabilitate cu aceeași determinare și profesionalism care au definit activitatea sa în ultimii ani”, se menționează într-un comunicat al întreprinderii.
Pe 8 aprilie 2025, ANRE a modificat o hotărâre privind certificarea operatorului sistemului de transport SRL Vestmoldtransgaz. Mai exact, regulatorul spune că a adaptat termenul de implementare a cerințelor europene la realitățile de pe piața gazelor naturale din Republica Moldova.
Agenția subliniază că a adoptat această decizie în contextul angajamentelor Republicii Moldova față de Uniunea Europeană prin strategia comună semnată la 4 februarie 2025 privind independența și reziliența energetică a țării.
Citește și: Moldovagaz riscă să rămână fără licență după ultimele decizii ale ANRE
În baza acesteia, autoritățile moldovenești s-au angajat să elimine definitiv orice formă de dependență de gazele naturale din Federația Rusă și să accelereze integrarea țării în piața energetică europeană.
„Dacă Moldovagaz nu va finaliza procedura de separare până la 31 iulie 2025, ANRE va retrage licența Moldovagaz eliberată pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale și va desemna un alt titular de licență cu obligația de a furniza gaze naturale către consumatori la prețuri reglementate”, se subliniază în decizia Agenției.
„Moldovagaz a luat act de hotărârea ANRE privind modificarea (...) în partea modificării termenului de implementare a condițiilor de separare a drepturilor de proprietate asupra rețelelor de transport de gaze naturale de la 30 septembrie 2026 la 31 iulie 2025, nerespectarea căruia poate atrage retragerea licenței de furnizare a gazelor naturale a Moldovagaz”, se spune într-un comunicat al societății.