Viorel Gavriluta, din satul Copanca, raionul Căușeni, este un agricultor dedicat. Crește căpșune, mărar și ridiche, iar produsele lui sunt foarte apreciate de cumpărători.
VIOREL GAVRILUTA agricultor: Noi plantăm în special verdețuri, mărar, pătrunjel, ridiche, deoarece se combină cu un asolament pentru căpșune. Ceea ce e întrebat pe piață, aceea și cultivăm. Cultivăm în cantități mari, pentru că este o cerere pentru depozite care îngheață, pentru depozite care le prelucrează, le usucă, pentru condimente.
La prima vedere, mărarul pare o cultură nepretențioasă, dar nu este chiar așa.
VIOREL GAVRILUTA agricultor: Foarte greu, mai ales vara. Avem nevoie de irigare prin picurare. Dacă udăm deasupra, verile sunt calde și mărarul se usucă. Și iarăși avem grijă prin picurare, în special pentru că este mai calitativ.
Temperaturile joase le-au cam încurcat planurile.
VIOREL GAVRILUTA agricultor: Anul acesta a fost un an de primăvară foarte greu. A suferit în special de înghețuri, a nimerit în niște stresuri, crește mai greu și de-aia facem lucrările manual. Le plivim, buruienile le scoatem, le nimicim, prășim cu sapele tot, absolut, mai ecologic.
Nea Costică îl ajută des pe Viorel. Are grijă ca mărarul să fie curat, fără buruieni. Iar cu o unealtă confecționată chiar de el, altfel merge munca.
Pe o suprafață de un hectar, agricultorul cultivă trei soiuri de ridiche.
VIOREL GAVRILUTA agricultor: Este o cultură nu pretențioasă, îi trebuie apă și căldură. Din păcate, căldură nu avem, avem doar apă. Dar urmează să plantăm și mai departe, cred că rezultatul o să fie mai bine..
Deși mulți spun că afacerile în domeniul agriculturii presupun niște riscuri, dacă iubești pământul și-l muncești cu drag, te bucuri de roadele așteptate.