Extern

„Schimbare de paradigmă”: SUA și România, singurele care instruiesc piloți ucraineni pentru F-16

post-img
„România ajută Ucraina, în mod constant, de când a început războiul, și cu echipament și cu muniție”
Sursa foto: gov.uk

România ajută Ucraina, în mod constant, de când a început războiul, și cu echipament și cu muniție, a declarat duminică ministrul Apărării Naționale al României, Ionuț Moșteanu, într-o schimbare de paradigmă a comunicării pe acest subiect după ce ani la rândul autoritățile de la București au preferat o comunicare discretă pentru a nu alimenta curentul extremist și a nu furniza detalii tactice Rusiei.

Moșteanu a participat, duminică, alături de premierul Ilie Bolojan, la ceremonia militară și religioasă organizată în memoria eroilor aviatori la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor, cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

„În mod constant, de când a început războiul, România ajută Ucraina și cu echipament și cu muniție. Și, până acum, a fost o decizie de a nu fi făcute publice anumite ajutoare. E o discuție pe care o vom avea între Guvern și Președinție pentru a stabili cum vom face în viitor, dacă vom spune public și eu cred că putem să spunem. Sunt lucruri cu care i-am ajutat și îi ajutăm în continuare destul de frecvent pe ucraineni să se apere”, a afirmat Ionuț Moșteanu, întrebat dacă România continuă să ajute Ucraina cu arme și echipamente militare, potrivit Agerpres.

Ministrul a dat ca exemplu de ajutor militar acordat Ucrainei antrenamentul pentru piloții ucraineni.

„Suntem singura armată, în afara Statelor Unite ale Americii, care antrenează piloți de F-16, la Fetești. Sunt piloți ucraineni care au completat acest stagiu de pregătire și sunt alții care sunt în curs de antrenamente”, a menționat Ionuț Moșteanu, conchide sursa citată.

Centrul de Instruire F-16 a fost inaugurat în noiembrie 2023, la Baza 86 Aeriană. Este un proiect dezvoltat de România și Țările de Jos, cu participarea companiei producătoare a aeronavelor F-16, Lockheed Martin.

În iunie 2025, a fost semnat Memorandumul prin care Țările de Jos au transferat României dreptul de proprietate asupra celor 18 aeronave F-16 din Centrul de instruire de la Borcea. În centru se pregătesc piloți de F-16 români și ucraineni.

Într-o discuție informală avută cu jurnaliștii la mijlocul acestei săptămâni, ministrul Apărării a trecut în revistă sprijinul pe care România l-a acordat și continuă să-l ofere Ucrainei, unul calibrat la nevoile partenerului ucrainean și la posibilitățile naționale, în coordonare cu aliații și partenerii.

Potrivit lui Moșteanu, România continuă să instruiască personal ucrainean și în cadrul unor inițiative precum Misiunea de asistență militară a UE pentru Ucraina și operația INTERFLEX a Marii Britanii.

De asemenea, Parlamentul României a aprobat în 2024 participarea Armatei României la Misiunea NATO de Asistență de Securitate și Instruire pentru Ucraina (NSATU), prin punerea la dispoziţie a infrastructurii şi echipamentelor necesare pentru găzduirea şi operarea, pe teritoriul naţional a facilităţii logistice de la Baza 71 Aeriene Câmpia Turzii şi a unui efectiv de până la 100 de militari (personal de stat major și instructori).

Autoritățile de la București continuă să sublinieze că România nu are în vedere trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean. În schimb, este analizată posibilitatea acordării unui sprijin pe linie logistică a forțelor internaționale implicate în implementarea garanțiilor de securitate post-conflict.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor