Actualitate

Reducere îngrijorătoare a debitului în Nistru de unde se alimentează 80% din populația R. Moldova

video

Nivelul apelor scade îngrijorător în Republica Moldova. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis coduri roșu, portocaliu și galben din cauza debitului redus în Nistru, Prut și afluenții acestora. În unele sectoare, acesta a ajuns până la 15% din media multianuală. Specialiștii avertizează că fenomenul poate avea efecte asupra agriculturii, aprovizionării cu apă și a ecosistemelor locale. Populația și agenții economici sunt îndemnați să consume resursele de apă cu responsabilitate.

Temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor afectează rezervațiile de apă din Republica Moldova, precum și lacurile de acumulare.

MARIA ALIN, inginer principal, Serviciul Hidrometeorologic de Stat: Începând cu data de 1 iulie a emis o avertizare hidrologică privind scurgerea scăzută pe între teritoriul Republicii Moldova. Sunt vizate râurile Nistru și Prut și unele râuri mici. Acest fenomen poate afecta agricultura, industria și în general toate activitățile care depind de resursele de apă.

OLGA SARIVAN, jurnalist TVR Moldova: În satul Onițcani, raionul Criuleni, nivelul Nistrului a scăzut vizibil în ultimele trei zile. Apa s-a retras cu câțiva metri, iar malurile au devenit tot mai uscate. Specialiștii pun această scădere pe seama temperaturilor ridicate, dar și lipsei de precipitații.

IGOR DODON, primarul satului Onițcani, raionul Criuleni: O săptămână în urmă apa era aproape de Salcia de acolo, care era un punct de reper pentru noi. În ultimele trei zile s-a retras cam vreo 3 metri chiar se vede de aici, din cealaltă parte. Și dacă continuăm tot așa următoarele trei zile va mai scădea cu vreo 2,3 metri.  

Mulţi oameni spun că au început să folosească apa cu măsură.

Specialiștii de mediu avertizează că fenomenul este alarmant pentru această perioadă.

VALERIU CAZAC, doctor în științe ale mediului, director Centrul "Ecologistica": Râurile Nistru și Prut, aceste râuri sunt acele principale care asigură sursa de apă principală care asigură Republica Moldova. Și aceste râuri deja ne creează probleme, de fapt noi am creat probleme prin acțiunile antropice și schimbările climatice și a apărut criza aceasta și în aceste râuri. Avem etiaj de vară, ceea ce este anormal pentru această perioadă. Deoarece, anterior în această perioadă cădeau ploi abundente și niciodată nu se vorbea de deficitul de apă pentru această perioadă.

De cealaltă parte, reprezentanţii Agenției "Apele Moldovei" susțin că nu avem motive de îngrijorare privind alimentarea cu apă.

ALEXANDRU COJOCARI, șef, Direcția bazinală Nistru, Agenția Apele Moldovei: Noi am verificat informația de la deținătorii de lacuri pe râul Prut. Am sunat întreprinderea și ne-a asiugurat că există nivelul normal de retenție și nu există niciun risc referitor la alimentare cu apă, irigații și alte servicii ecosistemice. Am luat legătura și cu partea ucraineană cât privește Nistrul și iarăși ne-a asigurat că apa este la nivel de retenție și nu există niciun risc.

Avertizarea hidrologică rămâne valabilă până pe 8 iulie. Între timp, meteorologii anunță temperaturi de până la 37 de grade Celsius și cod galben de pericol de incendii pe arii extinse ale țării.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter