Cultură

Spectacol de excepție în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti

Reauniunea Teatrelor Naționale Românești
Sursa video: TVR MOLDOVA

Iubitori artei scenice din Chişinău s-au bucurat de încă o seară extraordinară, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti. A fost rândul Teatrului Naţional I.L. Caragiale, din Bucureşti, să îi încânte pe spectatorii basarabeni cu două piese de mare succes din repertoriul său.

Piesa "Casa de la ţară", în regia lui Claudiu Goga, jucată cu măiestrie de actorii Teatrului Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti, a propus, cu umor, ironie și luciditate, o complicată poveste despre o familie de artiști. Spectacolul a adus în scenă mari actori români iubiţi în Republica Moldova, între care Maia Morgenstern sau Marius Manole.

MAIA MORGENSTERN, actriţă: „E un rol tulburător, emoţionant, dificil, pentru mine foarte deficil, pentru că vorbeşte despre nişte traume între generaţii, dureri, secrete, vorbim, nu vorbim despre ele. Recunoaştem că este ca un tribut, un omagiu pentru opera lui Cehov.”

MARIUS MANOLE, actor: „Este un spectacol cu o distribuţie pe care eu o iubesc foarte mult, o poveste foarte frumoasă, cred că oamenii au nevoie de poveşti în zilele noastre, o poveste care nouă ni se şi potriveşte, pentru că e despre o familie de artişti, actori, cu neîmplinirile lor, cu frustrările lor, cu iubirile, neiubirile, geloziile, exact aşa cum se întâmplă.”

Un alt spectacol al Teatrului I. L. Caragiale din Bucureşti, care a cucerit publicul de la Chişinău, a fost "Noaptea lui Helver", o montare tulburătoare regizată de Matei Lucaci-Grünberg.

Este un spectacol impresionant despre puterea spiritului uman în fața cumplitelor încercări ale istoriei. Actorul Andrei Huţuleac interpretează rolul lui Helver.

ANDREI HUŢULEAC, actor: „Un tânăr adult cu probleme psihice, care trăieşte alături de femeia care l-a adoptat în urmă cu nişte ani şi amândoi sunt singuri şi neputincioşi în faţa evenimentelor istorice a anilor 40, a epurărilor naziste. E un spectacol care îmi place să cred că are şi umor, deşi este o poveste dureroasă.”

Iar actriţa Amalia Ciolan îi dă viaţă, cu multă sensibilitate, Karlei, cea care încearcă să îl îndrume pe Helver prin labirintul de reguli, semne și sensuri.

AMALIA CIOLAN, actriţă: „Face referire la ceva inedit, despre care nu s-a mai vorbit, cum naziştii au hotărât şi asta până a ajunge la putere de a elimina inutilii, aşa îi numeau ei, adică bătrânii din aziluri, copiii handicapaţi, infirmii de război, asta sigur, este cutremurător, pentru că niciodată nu e voie să nu fim atenţi la vulnerabili.”

Publicul din Chişinău a fost încântat de prestaţiile actorilor români pe scena teatrului Mihai Eminescu.

MARIA PILCHIN, scriitoare: „Mă bucură această normalitate care vine dintr-un interes pentru teatru, acum când suntem deprtesivi, într-o stare anxioasă a războiului, teatrul ne salvează.”

EMILIAN GALAICU-PĂUN, poet: „Vin, pentru că teatrul înseamnă a trăi la maximă intensitate lucruri pe care le-au trăit autori din sec. XIX, XX şi pentru că este unul dintre semnele normalităţii când teatrele de pe ambele maluri ale Prutului joacă pe scena unui naţional care are 100 de ani.”

MARIUS BODOCHI, director artistic, Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", Bucureşti:Publicul de la Chişinău e un iubitor de teatru, întotdeauna când am venit aici am avut săli pline. Oamenii sunt foarte calzi, ştiu să fie gazde, gazde minunate.”

Reuniunea teatrelor naţionale româneşti continuă până pe 28 septembrie.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter