Actualitate

Expert IPRE: Rușii mizează pe rețeaua criminală pe care o are Șor în diferite localități pentru a corupe alegătorii și a-i demotiva să participe la referendumul din toamnă

post-img
captură foto

Miza Federației Ruse în R. Moldova pentru această toamnă este ca referendumul pentru aderarea R. Moldova la UE să nu poată fi validat din cauza procentului mic de participare a cetățenilor la acest exercițiu electoral, spune expertul IPRE, Mihai Mogâldea. Potrivit lui, rușii mizează pe rețeaua criminală pe care o are Șor în diferite localități din R. Moldova pentru a corupe alegătorii și a-i motiva să nu participe la referendum.

„Ilan Șor va avea un rol important în campaniile electorale pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. El va fi cel responsabil de mobilizarea electoratului pentru referendumul din această toamnă. Ceea ce va face Ilan Șor va fi o continuare la strategia care a aplicat-o pentru alegerile locale din toamna anului trecut în anumite localități. Miza va fi legată de referendum și încercarea de a demobiliza alegătorii pentru ca să nu participe la acest proces, pentru asta Ilan Șor va fi gata să plătească orice sumă de bani necesari și rușii mizează pe rețeaua criminală pe care o are Șor în diferite localități pentru a corupe alegătorii și a-i motiva să stea acasă cu ajutorul banilor. Asta va fi rolul lui Șor la alegerile prezidențiale”, spune Mihai Mogâldea.

Expertul IPRE este de părere că Federația Rusă nu este coiteresată de alegerile prezidențiale din R. Moldova, ci, mai degrabă, de cele parlamentare, ce urmează să se desfășoare anul viitor.

„La alegerile parlamentare de anul viitor se schimbă mult ecuația pentru că acolo Ilan Șor va avea toată libertatea și toată deschiderea din partea Rusiei pentru a atinge un scor electoral cât mai bun. Cred că noi trebuie să urmărim mai atent acțiunile întreprinse de toate aceste forțe pro-ruse: Șor, Vlah, Dodon, Ion Ceban. Toți ei lucrează activ nu pentru a câștiga alegerile prezidențiale, miza este alegerile parlamentare de anul viitor. Atenție mare să nu cădem în capcana acestor alegeri prezidențiale pe care rușii nu le consideră atât de importante. Ba mai mult decât atât sunt sigur că Rusia nu urmărește să învingă la aceste alegeri. Ei sunt în mare parte convinși că Maia Sandu are cele mai mari șanse să obțină un al doilea mandat. Mizele sunt două – să nu treacă referendumul (să nu atingă pragul de validare) și alegerile parlamentare de anul viitor, unde rușii vor să obțină majoritatea cu orice preț. Mizele, care sunt de ordin electoral, pot fi obținute, mai degrabă, printr-o critică nuanțată a guvernării și prin corupție electorală. Mingea a fost aruncată în terenul pro-rușilor din Moldova de către actuala președintă Maia Sandu, atunci când a lansat această inițiativă a referendumului pentru aderarea la UE. Reacția lor a fost întârziată, probabil unele planuri le-au fost date peste cap, ei s-au regrupat și ceea ce vedem noi acum este coagularea acestor strategii, planuri ale Federației Ruse în R. Moldova și oferirea a câte un rol pentru fiecare dintre aceste forțe politice. Miza pentru acest an și pentru această toamnă politică devine invalidarea referendumului și dacă rușii vor atinge acest obiectiv atunci există șanse mai mari pentru ei să obțină o victorie mai mare la parlamentarele de anul viitor pe un fundal de dezamăgire și reorientare a votului pro-european în R. Moldova către alte forțe”, opinează Mihai Mogâldea.

„Federația Rusă mereu a mizat pe cineva. Mai întâi au fost agro-socialiștii, apoi au urmat comuniștii, apoi au venit socialiștii, dar niciodată nu au obținut rezultatul care l-a dorit. Eu încă în 2021 am spus că cel mai periculos pentru R. Moldova este Șor pentru că PSRM, în speță liderul lor care s-a retras apoi a revenit, practic ei sunt în arhivă, iar Șor este vârful de lance pe care mizează Federația Rusă. Aceasta de mai multe ori a susținut o singură persoană sau o singură forță politică și de fiecare dată a pierdut. Parcă se crease impresia într-un moment că ei vor miza pe mai mulți candidați sau pe mai multe forțe politice, dar, probabil, au văzut că nu le reușește și din nou au revenit la o singură persoană. Eu cred că acum se joacă, desigur, cartea Șor. Într-adevăr miza nu ține atât de prezidențiale, poate fi ca în turul doi să fie să candideze două doamne. Sigur că miza sunt alegerile parlamentare, acolo situația se va schimba mai mult într-o diferită măsură pentru că și cei din Federația Rusă înțeleg R. Moldova este foarte vulnerabilă din exterior și din interior și dacă forțele pro-europene, pro-unioniste câștigă în 2025 până la următoarele din 2028 poate va mai trece încă mult și practic ei vor pierde”, este de părere Victor Juc, directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter