Extern

Blinken anunță că SUA vor acorda Ucrainei încă 2 miliarde de dolari pentru finanțare militară: Kievul poate „decide singur” dacă să lovească ținte din Rusia

post-img
Secretarul de stat american, Antony Blinken

Statele Unite vor acorda Ucrainei o finanțare militară externă suplimentară de 2 miliarde de dolari, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken, scrie G4Media.ro

El a vorbit în cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev, alături de ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, adăugând că sprijinul va fi destinat investițiilor în baza industrială a Ucrainei.

Fondul va furniza arme „astăzi” și va investi în baza industrială a Ucrainei, a adăugat el.

De asemenea, oficialul american a precizat că Ucraina poate decide singură dacă să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de SUA – dar a spus că SUA nu ar încuraja acest lucru, notează BBC.

Este o „decizie pe care Kievul ar trebui să o ia singur”, spune Blinken.

SUA „se angajează să se asigure că Ucraina are echipamentul de care are nevoie pentru a reuși pe câmpul de luptă”, a mai spus el.

După ce tocmai a vizitat China, Blinken precizează că există o „îngrijorare cu privire la sprijinul pe care China îl oferă Rusiei pentru a-și reconstrui baza industrială de apărare”.

„Majoritatea covârșitoare a instrumentelor care vin din China, a microelectronicielor, acestea merg direct în consolidarea bazei industriale de apărare a Rusiei”, a spus el.

„Rusia a fost capabilă să producă mai multe tancuri, rachete, folosite în agresiunea împotriva Ucrainei”.

El adaugă că SUA urmăresc cu atenție situația și vor continua să ia măsuri prin sancționarea companiilor implicate.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter