Astăzi este Ziua Naţională a Tineretului. În Republica Moldova, cei mai mulţi tineri sunt în Chişinău, unde fie studiază, fie sunt angajaţi în câmpul muncii. Pentru a le crea condiţii de dezvoltare personală şi pentru a-i convinge să rămână acasă, în capitala Republicii Moldova funcţionează mai multe centre. Iar în 2027, Chişinăul are toate şansele să devină Capitala Europeană a Tineretului.
Centrul Municipal de Tineret din Chişinău este vizitat anual de aproximativ 60 de mii de persoane. Tinerii vin aici să-şi petreacă timpul liber, să facă voluntariat, dar şi pentru a se dezvolta în cadrul unor proiecte. Instituţia are câte o filială în fiecare sector al oraşului.
"Ţara noastră, şi anume capitala, oferă foarte multe oportunităţi pentru tineri, important e să ştii cum să le cauţi şi desigur să fii implicat. Mă gândesc să rămân în ţară deoarece ştiu că vreau să mă implic tot în domeniul civic."
"În timpul liber plec la diverse cluburi, de exemplu cluburi de engleză, ies cu prietenii, dar cel mai mult mă implic în centrele de tineret, ca voluntar."
"Foarte multe oportunităţi în zilele de azi. Aceleaşi centre de tineret, eu sunt voluntar la centrul de tineret care are foarte multe beneficii, începând cu clubul de interes şi petrecerea timpului. Este Crucea Roşie unde poţi fi voluntar şi să ajuţi, tinerii pot fi consilieri chiar şi la şcoala unde învaţăţă, tot o să fie un beneficiu mare. Socot că Chişinăul chiar poate fi proclamat capitala tineretului."
CĂTĂLIN MOROI director adjunct, Centrul Municipal de Tineret, Chişinău: Locurile în care tinerii se adună, oferă servicii prietenoase tinerilor, consiliere psihologică, ghidare în carieră şi animarea timpului liber. clubul de gătit, educaţie financiară, la centrul de tineret Râşcani vorbim despre modelare club 3D, 4D."
Săptămâna viitoare, Centrul municipal de tineret din Chişinău, în colaborare cu Primăria, va lansa câteva proiecte noi.
NICOLETA ŞOVA comunicator, "Centrul Municipal de Tineret, Chişinău": O platformă care se numeşte evoluntar.md, prin care vrem să digitalizăm tot ce înseamnă voluntariat. Conform unui sondaj realizat de noi, tinerii nu au destule informaţii despre tot ce se întâmplă în Chişinău. În baza acestui sondaj noi am realizat platforma online etineret.md, site şi o aplicaţie mobilă."
Autorităţile municipale anunţă că oraşul Chişinău are mari şanse de a primi titlul de Capitală Europeană a Tineretului, în 2027. Potrivit datelor oficiale, anul trecut, investiţiile în domeniul tineretului s-au ridicat la peste 60 de milioane de lei.
ANGELA CUTASEVICI viceprimarul municipiului Chişinău: Chişinăul este în top lista scurtă a oraşelor candidate la Capitala Europeană a Tineretului, anul 2027. Suntem la etapa de prezentare a dosarului final. Urmează săptămâna viitoare tinerii să meargă, să depună dosarul complet, cu toate ajustările din prima etapă. Suntem în top 5, e o performanţă, un rezultat foarte mare."
Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită anual, în a doua duminică din noiembrie. În prezent, tinerii cu vârstele cuprinse între 14 şi 34 de ani reprezintă un sfert din populaţia Republicii Moldova.