Extern

Nava încărcată cu cereale din Ucraina a ajuns în Turcia prin coridorul umanitar din Marea Neagră

post-img
Navă cu cereale în Marea Neagră
Sursa foto: TVR Moldova

Nava „Resilient Africa", aflată sub pavilion Palau, a ajuns joi în strâmtoarea Bosfor din Turcia, potrivit Reuters. Aceasta este prima navă încărcată cu cereale din Ucraina care a intrat şi a ieşit din Marea Neagră folosind un coridor umanitar organizat de ucraineni, scrie mediafax.ro.

Nava a plecat din portul ucrainean Ciornomorsk săptămâna aceasta cu 3.000 de tone de cereale, au anunţat autorităţile de la Kiev. Luna trecută, Ucraina a anunţat organizarea unui „coridor umanitar" pentru a elibera navele blocate în porturile ucrainene de la începutul războiului. 

De asemenea, ucrainenii evită blocada instituită de ruşi după renunţarea la acordul privind cerealele. O altă navă, care se numeşte „Aroyat", aflată tot sub pavilion Palau, va parcurge acelaşi traseu. Echipajul celor două nave este format din marinari din Ucraina, Turcia, Azerbaidjan şi Egipt. Navele vor livra cerealele în Egipt şi Israel, potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina.

Vapoarele folosesc coridorul care trece pe lângă coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România şi Bulgaria. Acest lucru reprezintă un test al capacităţii Ucrainei de a redeschide rutele de transport maritim. 

În ultimele luni, ruşii au lansat numeroase atacuri cu drone şi rachete asupra infrastructurii portuare din Ucraina, atât de la Marea Neagră, cât şi de la Dunăre.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter