Economic

Cardurile bancare sunt tot mai des folosite în R. Moldova pentru a achita bunuri și servicii

Cardurile bancare sunt tot mai des folosite în R. Moldova pentru a achita bunuri și servicii

Locuitorii Republicii Moldova folosesc tot mai des cardurile bancare pentru a achita bunuri şi servicii. Dacă în 2017, fiecare basarabean a făcut, în medie, circa opt plăţi fără numerar, în anul 2023, numărul de plăţi cu ajutorul cardului a crescut la 54. Sunt date reflectate într-un sondaj realizat de Expert Group, dar şi într-o analiză a Băncii Naţionale a Moldovei.


Datele studiului au aratat că 68% din respondenţi deţin cel puţin un card de plăţi, în timp ce 32% nu posedă nici un card.

CARD VS. NUMERAR

Deţin cel puţin un card bancar - 68%
Nu posedă nici un card            - 32%

Cel mai des, cei care deţin un card retrag bani la bancomate. E vorba de 88% din participanţii la studiu. Alţi 67% achită diverse bucuri şi servicii cu cardul fizic. 65% păstrează banii în contul cardului, iar 50% dintre repondenţi plătesc cu cardul online.


TOP OPERAŢIUNI CU CARDUL

Retrag bani la bancomate  - 88%
Achită cu cardul fizic          - 67%
Păstrează banii pe card     - 65%
Achită cu cardul online       - 50%

Din cei care nu deţin un card bancar, 59% spun că primesc salariul în numerar, iar alţi 11% afirmă nu ştiu cum să obţină un astfel de instrument electronic de plată. Tot atâţia susţin că nu au încredere în bănci, iar 9% nu au unde achita cu cardul.

MOTIVE PENTRU LIPSA CARDULUI:

Primesc salariul în numerar- 59%
Nu cunosc cum să deschidă un card bancar- 11%
Nu au încredere în bănci- 11%
Nu au unde achita cu cardul- 9%

ECATERINA RUSU, director de program, Expert-Group: Atât la nivel global, cât şi în Republica Moldova vedem cum avansează sistemul de plăţi fără numerar, iar metodele de plată digitală cum ar fi cardurile contactless, aplicaţiile mobile, portofelele electronice favorizează foarte mult această tranziţie către plăţi fără numerar. Lumea are nişte schimbări comportamentale şi preferă să achite cu cardul decât să achite în numerar.

ANCA DRAGU, guvernator, Banca Naţională a Moldovei: Anticiparea noastră este ca acest plăţi uşor de făcut, vor creşte gradul de bancarizare. De altfel, acesta a fost şi ipoteza băncilor care în mod voluntar la sistemul de plăţi MIA instant.  

Tendinţa de orientare a economiilor financiare spre reducerea numerarului se remarcă la nivel global. Spre exemplu, în Uniunea Europeană fiecare locuitor face, în medie, 170 de plăți fără numerar pe an.

„- Da, folosesc. 

- Şi ce operaţiuni faceţi cu cardul?

-Transfer de salariu, transfer între persoane, achitări diferite. E mai uşor cu cardul, dar prefer să am întotdeauna şi nişte bani în portmoneu.”

„Achit produsele alimentare, utilizez la plata serviciilor, orice posibilităţi le folosesc la maxim. Doar card bancar, din considerentul că oferă mai multe beneficii, de exemplu aşa numitul cash back.”

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.024 de persoane cu vârsta între 18 şi 75 de ani. Datele au fost colectate de compania iData, la comanda Expert Group cu sprijinul financiar al USAID.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter