Avioanele de pasageri și cele militare ar putea face mai ușor și mai eficient schimb de informații. Inițiativa aparține celor mai importante instituții europene, în colaborare cu NATO, astfel încât zborurile să devina mai sigure, în contextul războiului din Ucraina. Urmăriți un reportaj în exclusivitate, realizat la Geneva, cu ocazia celui mai important eveniment anual din domeniul aviației, de Cătălin Deacu și Alexandru Ungureanu.
Războiul din Ucraina, dar și fenomenul apariției unor obiecte de zbor neidentificate, asemănătoare baloanelor meteorologice, inclusiv deasupra României, sunt principalele motive pentru care aviația civilă și cea militară ar urma să colaboreze mai strâns.
Agenția Europeană de Apărare, împreună cu NATO, caută soluții, astfel încât schimbul de informații să fie mai eficient în situația în care apar amenințări.
Cristophe Vivier, şef, Cerul Unic European, Agenţia Europeană de Apărare: "Avioanele civile pot raporta celor militare. Dar, pentru că armata are propriile sisteme de detecţie, care diferă de cele civile, poate detecta aceste tipuri de zboruri şi să informeze zborurile civile că foarte probabil există un obiect de zbor, care nu e detectat de cele civile. (...) Colaborare există deja, dar, ca urmare a situaţiei actuale, trebuie să facem un pas înainte."
"Este foarte important în acest moment în care avem o ameninţare şi este foarte aproape de graniţele noastre. (...) Supravegherea e o condiţie esenţială. Pentru a înţelege ce măsuri concrete trebuie luate împotriva oricărei ameninţări, mai întâi trebuie să vezi despre ce este vorba", spune Giorgio Cioni, director, Armament şi Capabilităţi Aeriene, Divizia Investiţii în Apărare, NATO.
În plus, autoritățile caută soluții astfel încât controlorii de trafic responsabili de zborurile civile să poată oferi suport mai eficient și în misiuni militare.
Un alt aspect urmărit e ca tehnologiile care sunt dezvoltate pentru avioanele de pasageri să fie interoperabile cu cele ale armatei, care sunt, în prezent, mai avansate.
Filip Cornelis, director pentru Aviaţie, Comisia Europeană: "În aviaţie, tehnologiile şi inovarea sunt foarte scumpe şi trebuie să lucrăm împreună să avem cele mai avansate sisteme în domenii precum cyber-security, propulsie avansată, tehnologii noi. Va fi important ca domeniile civil şi militar să lucreze împreună."
Aviația civilă și cea militară ar urma să colaboreze mai strâns și în ceea ce privește eliberarea mai eficientă a culoarelor de zbor. Asta în condițiile în care traficul aerian a devenit mai aglomerat odată cu numărul tot mai mare al curselor de pasageri, după ridicarea restricțiilor sanitare, dar și în contextul misiunilor militare.