Politic

Raport Promo LEX: Lipsa opoziției parlamentare de la ședințele plenare anterioare afectează procesul legislativ

Raport Promo LEX: Lipsa opoziției parlamentare de la ședințele plenare anterioare afectează procesul legislativ

Deputaţii revin la muncă din întâi februarie. O dispoziție în acest sens a fost semnată de către președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Între timp, Asociația Promo-LEX a prezentat astăzi un raport, în care se arată că lipsa opoziției parlamentare de la ședințele plenare anterioare afectează procesul legislativ și nu asigură o dezbatere autentică.

Asociația Promo-LEX a monitorizat fiecare ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă 2022. Deputaţii au avut în total 357 de absenţe de la cele 19 şedinţe,  dintre care au fost 17 plenare, iar două au avut caracter solemn și diplomatic. Partidul Politic Șor a chiulit de la toate ședințele din sesiunea plenară de toamnă, iar deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu s-au prezentat de la cinci ședințe.

MIHAELA DUCA ANGHELICI, analist juridic, Promo-LEX: „Considerăm că neparticiparea deputaților din opoziție la ședințele plenare, inclusiv la dezbaterea proiectelor de acte normative, afectează procesul legislativ nefiind asigurate dezbateri autentice. Nici un proiect nu a fost votat de toți parlamentarii înregistrați în debutul ședinței”.

Experții Promo-LEX au mai constat că alegătorii au fost privaţi de dreptul de a cunoaşte ce subiecte vor fi aprobate de legislativ, întrucât peste 50 la sută dintre proiectele incluse inițial pe ordinea de zi au fost, ulterior, excluse. Transparența decizională a proiectelor votate a fost afectată în proporție de 69 la sută. Cele mai multe legi supuse votului au ținut de domeniile economic, financiar, fiscal, protecție socială, muncă și sănătate.

Anul trecut, deputații au fost convocați în 49 de ședințe plenare. Pe masa aleşilor poporului s-au regăsit sute de documente legislative, dar au fost adoptate 381. Dintre acestea, 286 sunt legi, iar 95 - hotărâri. De asemenea, în 2022, au fost aprobate, în prima lectură, 307 inițiative legislative, din totalul de 483 propuse. Cele mai multe, aproape 300, sunt ale deputaților, 141 ale Guvernului, 37 ale președintelui Republicii Moldova, iar șapte au fost înaintate de Adunarea Populară a unității teritoriale autonome Găgăuzia.

BILANŢUL ŞEDINŢELOR PARLAMENTULUI PENTRU 2022

ŞEDINŢE PLENARE   49
TOTAL DOCUMENTE ADOPTATE   381
LEGI  286
HOTĂRÂRI  95
INIȚIATIVE LEGISLATIVE   307

PROPUNERI LEGISLATIVE

PARLAMENT                                                           298
GUVERN                                                                  141
PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA               37
ADUNAREA POPULARĂ A UTA GĂGĂUZIA            7

NUMĂRUL TOTAL DE INIȚIATIVE LEGISLATIVE   483

Din întâi februarie, deputaţii intră într-o nouă sesiune de lucru. Prima ședință plenară din sesiunea de primăvară va avea loc la propunerea Biroului permanent, după ce va fi pregătit proiectul ordinii de zi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter