Actualitate

O nouă rundă de negocieri eşuate dintre Chişinău şi Tiraspol. Oleg Serebrian: „Probabil că va fi nevoie de discuții suplimentare în zilele următoare”

O nouă rundă de negocieri eşuate dintre Chişinău şi Tiraspol. Oleg Serebrian: „Probabil că va fi nevoie de discuții suplimentare în zilele următoare”

O nouă rundă de negocieri eşuate dintre Chişinău şi Tiraspol. Deşi discuţiile au durat mai mult decât s-a preconizat, părţile nu au ajuns nici de această dată la un numitor comun. Chişinăul doreşte reluarea livrărilor de curent de la Centrala de la Cuciurgan, iar Tiraspolul cere majorarea volumului de gaze naturale.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: „Au fost discutate mai multe scenarii, 5 scenarii posibile. Urmează să fie analizate şi de o parte lui de alta. Chişinău a venit cu aceste 5 propuneri. Sunt variabile, ca preţ şi ca volum. Nu avem deocamdată răspunsul. Elementul cel mai important pentru noi este un preţ cât mai mic. Probabil că va fi nevoie de discuții suplimentare în zilele următoare. Totuși, trebuie să recunosc că, așteptările noastre sunt moderate”.

Subiectul privid furnizarea energiei electrice şi gazelor naturale a fost analizat de un grup separat de specialiști. La discuţii au participat reprezentaţi de la Ministerul Infrastructurii de la Chişinău, Moldelectrica, Moldovagaz, ANRE şi delegaţi din regiunea transnistreană.

VITALIE IGNATIEV aşa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol:: „Astăzi, din păcate, nu am identificat soluţii pentru nicio problemă. Dorim ca MGRES să semneze un contract de furnizare a energiei electrice în Republica Moldova în condiții favorabile atât pentru regiunea transnistreană, cât şi pentru partea moldovenească. Pentru asta ducem negocierile”.

S-a vorbit şi despre siguranţa reţelelor energetice după penele masive de curent din 15 şi 23 noiembrie.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru reintegrare: „Rețelele electrice nu pot fi supuse unor șocuri repetate, prea puternice. Gradul de uzură al infrastructurii energetice de pe ambele maluri fiind pe alocuri destul de mare”.

La şedinţa de astăzi au fost prezenţi şi reprezentanţii ambasadelor SUA, Rusia, Ucrainei, Delegaţia UE şi Misiunii OSCE de la Chişinău. 

Alte teme abordate ţin de libera circulaţie, importul de medicamente, dar şi incidentul de la Aeroportul Chişinău, în care a fost implicat Vitalie Ignatiev, în timp ce se îndrepta la Moscova. Ultima întrevedere dintre Serebrian și Ignatiev a avut loc în 28 octombrie, la Tiraspol.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter