Actualitate

Basarabenii care deţin şi cetăţenia României au participat la alegerile europarlamentare de duminică în număr record

Basarabenii care deţin şi cetăţenia României au participat la alegerile europarlamentare de duminică în număr record

Basarabenii care deţin şi cetăţenia României au participat la alegerile europarlamentare de ieri în număr record. Rezultatele parţiale ale scurtinului arată că alianţa partidelor PSD-PNL a câştigat, după ce acumulat 55% din voturi. Igor Grosu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, afirmă că, în acest fel, Republica Moldova a dovedit, încă odată, că este o ţară cu aspiraţii europene.

Datele parţiale prezentate de Autoritatea Electorală din România arată că cele mai multe voturi acordate de basarabenii care deţin şi cetăţenia României au mers către Alianţa PSD-PNL. Pe locul doi, se clasează Alianţa Dreapta Unită, care a obţinut peste 23% din sufragii, urmată de formaţiunea REPER, pentru care au votat doar 5,6% din alegători. Europarlamentarul Siegfrid Mureşan a transmis un mesaj de mulţumire celor aproape 57 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care au mers la vot.


REZULTATELE PARŢIALE LA EUROPARLAMENTARE Alianţa PSD-PNL - 55% din voturi Alianța Dreapta Unită – 23,6 % din voturi REPER – 5,5% din voturi


MESAJUL EUROPARLAMENTARULUI SIEGFRIED MUREŞAN: "Mulțumim, Republica Moldova! Această prezență este un argument puternic pentru toată Europa că oamenii din Moldova au un cuvânt de spus privind direcția în care merge Uniunea Europeană. Încrederea și votul vostru mă ambiționează să lucrez și mai mult pentru integrarea europeană a Republicii Moldova".


Iar Igor Grosu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, a declarat că prezenţa la vot a basarabenilor demonstrează dorinţa de integrare europeană. Iar eurodeputaţii aleşi vor reprezenta interesele Republicii Moldova la Bruxelles.


IGOR GROSU preşedintele Parlamentului de la Chişinău: „Prin votul exprimat ieri Republica Moldova intră pe harta electiorală a Europei şi a României. Moldovenii şi de această dată au demonstrat că sunt europeni şi că le pasă de marea familie europeană. Datorită votului exprimat ieri vom avea în Parlamentul european deputaţi care vor negocia de la elgal la egal cu colegii din Parlament entru a obţine mai multe lucruri bune pentru Republica Moldova, România şi pentru întreaga Europă”.


Cetăţenii Republicii Moldova au fost cei mai activi alegători din diaspora, constituind circa un sfert din numărul total de alegători români din străinătate. În Republica Moldova au fost deschise 52 de secţii de votare pentru alegerile europarlamentare de ieri. La unele secţii de s-au format cozi, dar autorităţile spun că nu s-au înregistrat incidente.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter