Actualitate

Câteva sute de fermieri au reluat, de astăzi, protestele cu tractoarele pe şoselele naţionale din Republica Moldova

Câteva sute de fermieri au reluat, de astăzi, protestele cu tractoarele pe şoselele naţionale din Republica Moldova

Câteva sute de fermieri au reluat, de astăzi, protestele cu tractoarele pe şoselele naţionale din Republica Moldova. Ei sunt nemulţumiţi că solicitările lor au fost respinse de autorităţi după ce au eşuat negocierile pe care le-au purtat cu premierul Dorin Recean şi ministrul agriculturii, Vladimir Bolea. Fermierii care au protestat la Leuşeni, în raionul Hînceşti, au blocat drumul spre punctul de trecere a frontierei şi au claxonat minute în şir.

Aproximativ 80 de agricultori din Hînceşti, Ungheni Leova şi Căuşeni au blocat, aproape de ora prânzului, şoseaua Chişinău-Leuşeni cu 60 de tractoare.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Până la punctul de trecere a frontierei Leușeni sunt vreo 300 de metri. Fermierii au lasat liber un drum de ocolire, prin câmp, pe unde pot trece autoturismele și, după caz, autocarele, microbuzele cu pasageri  și chiar mașini de mare tonaj neîncarcate. Se circulă cu dificultate, în schimb, există acces spre punctul vamal care activează în regim normal”

Fermierii spun, însă, că nu văd altă modalitate de a se face auziţi. Se plâng că sunt în prag de faliment, afectaţi de secetă și criza economică provocată inclusiv de războiul din Ucraina.

Miercuri, fermierii trebuiau să aibă o întrevedere cu ministrul Vladimir Bolea, care să le spună câte dintre solicitările lor îşi vor găsi rezolvare, dar discuţia a fost amânată pentru vineri.

În jurul orei 16.00 fermierii care protestează lângă vama Leuşeni au deblocat drumul.

Proteste similare, însă fără blocarea drumurilor, au avut loc pe mai multe şosele naţionale din nordul, centrul şi sudul Republicii Moldova. Astfel de manifestări ar putea avea loc şi mâine. 

Fermierii cer sprijin din partea statului pentru a putea începe lucrările agricole. Insistă să le fie acordate compensaţii suplimentare, facilităţi fiscale la recuperarea taxei pe valoare adăugată iar regulamentul Băncii Naţionale privind acordarea creditelor agricole să fie modificat. Autorităţile nu au comentat, deocamdată, protestul de astăzi al fermierilor.

Premierul Dorin Recean a declarat, anterior, că statul nu are bani pentru a le acorda mai mult sprijin, dar autorităţile caută soluţii pentru a-i ajuta. Executivul le-a pus la dispoziţie împrumuturile de urgenţă pentru agricultură.

Fermierii pot accesa, din 1 martie, credite de până la 500 de mii de lei, în condiţii avantajoase, iar statul s-a angajat să garanteze până la 90% din suma împrumutată. Agricultorii au declarat, însă, că acest mecanism nu este eficient.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter