Tuturor ne plac plăcintele, mai ales cele de casă, care-ți lasă gura apă. Iar la Lozova, se fac într-un fel anume, după o rețetă cum doar acolo găsești.
LIUBA NICOLAESCU locuitoare a satului Lozova, r. Strășeni: Începem procesul pregătirii, în special pentru asta trebuiesc 12 ouă, anume, fiindcă nu se pune nimic, nici praf de copt. Punem laptele la fiert, în primul rând, ca să fiarbă tăiețeii. Undeva se mai fac și cu apă, dar noi am hotărât cu lapte… pentru tăieței.
Până să înceapă laptele a fierbe, ne ocupăm de celelalte: spargem ouăle - de la găini de casă și nu puține, vreo 12 la număr.
LIUBA NICOLAESCU locuitoare a satului Lozova, r. Strășeni: Amestecăm ouăle bine, dar adăugăm un pic de sare să se topească și un pic de zahăr. Fiindcă își păstrează culoarea mai bine și, de-acuma, zahărul le face mai pufoase, pentru a le pune în masa care o pregătim de acum.
Pentru ca tocmagii să aibă gust, se cere sare, apoi, îi punem la fiert și îi amestecăm continuu, ca să nu se lipească. La final, adăugăm și 200 g de unt, pentru un gust mai pronunțat.
LIUBA NICOLAESCU locuitoare a satului Lozova, r. Strășeni: Untul s-a topit bine, de-acuma trebuiesc să-i punem la răcit… 10 minute să se răcească.
LIUBA NICOLAESCU locuitoare a satului Lozova, r. Strășeni: Acuma mergem procesul mai departe a pregătirii. Punem un kilogram de brânză, la 12 ouă e destul de ajuns… să fie o componentă omogenă.
LIUBA NICOLAESCU locuitoare a satului Lozova, r. Strășeni: A rămas de-acuma să punem totul în tavă și la cuptorul de lemne… și este gata plăcinta.
După o jumătate de oră în cuptorul încins, plăcinta noastră cu piper negru este rumenă, fierbinte și numai bună de gustat.
Reporter: Svetlana Naforniță
Imagine: Ghenadie Stoianov