Deputaţii din opoziţie nu privesc cu ochi buni iniţiativa legislativă privind lansarea unui nou canal, în limba rusă, la Televiziunea Naţională. În timp ce autorii proiectului spun că noul post cu acoperire naţională va combate dezinformarea, cei din opoziţie cred că ar fi domenii mult mai importante cu restanţe în Republica Moldova şi care au nevoie de investiţii.
GRIGORE NOVAC, deputat BCS: Poziţia fracţiunii poate fi când înţelegi clar pentru ce asta se face. Atunci când se vine cu o intenţie, dar nu este argumentată, poate este şi necesar, nu exclud faptul că este necesar. Să aducă argumente, asta unul la mână şi doi: de unde bani? De la buget ţinând cont că noi avem domenii unde avem restanţe. Bunăoară, probleme cu cei de la Calea Ferată. Agricultorii acre nu şi-au primit subvenţiile în ultimii doi ani de zile.
ADRIAN ALBU, deputat BCS: Alocarea la peste 200 de milioane de lei din această perioadă complicată în care economia statului este aproape la pământ, cred că este o idee neinspirată. Iarăşi bănuiesc că are doar un scop, să spun aşa, pur electoral.
Acesta a fost răspunsul unor deputaţi din opoziţie la proiectul privind lansarea unui canal în limba rusă la Televiziunea Naţională a Republicii Moldova. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține, însă, că ar fi vorba de un instrument împotriva dezinformării. Potrivit lui, în condiţiile unui război hibrid informaţia corectă trebuie să ajungă cât mai uşor la toţi cetăţenii ţării.
IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: Bula informaţională din care se alimentează, să informează cetăţenii noştri, o parte, din păcate e produsă de Kremlin şi finanţată de Gazprom, de restul bandiţilor de acolo. Noi ori le creăm o alternativă, care nu se crează uşor. E greu să creezi o televiziune, să o faci atractivă şi lumea să apese butonul trei sau care acolo. Nici să stăm, să ne resemnăm şi să-i lăsăm să se informeze din sursele din afară.
Igor Grosu nu ne-a putut spune de unde vor fi luaţi bani pentru deschiderea acestui canal TV. Reamintim că deputaţii PAS, care au prezentat ieri iniţiativa, au spus că propaganda e folosită tot mai des ca o armă, în contextul problemelor de securitate din regiune, iar publicul vorbitor de limbă rusă este mai vulnerabil la manipulări. Conducerea Asociaţiei Presei Independente şi unii experţii au criticat, însă, proiect. Ei nu cred că deschiderea acestui canal va creşte numărul telespectatorilor vorbitori de rusă care urmăresc televiziunea naţională a Republicii Moldova.
REPORTER: ANGELINA UNGUREANU