Actualitate

A fost operaționalizat interconectorul prin care vor fi aduse gaze în România. Nicolae Ciucă, în Grecia: Putem aproviziona Republica Moldova și Ucraina

post-img
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă, aflat joi într-o vizită de lucru în Republica Elenă, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia - Bulgaria, a declarat că această conductă este extrem de importantă pentru reţeaua de transport către Europa. "Practic, acest interconector va asigura aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. Şi, desigur, noi putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova", a transmis prim-ministrul.

"Este un interconector cât se poate de important  pentru tot ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa. Practic,  acest interconector va asigura legătura între reţeaua care trece prin  Anatolya şi Adriatică şi, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând  astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovizionarea cu  gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. Şi, desigur, putem să asigurăm  aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi  Republica Moldova, şi desigur a celorlalte ţări care se află pe diagrama  de distribuţie a acestei reţele de gaze", a spus Ciucă, în cadrul unei  conferinţe de presă comune cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis.

Premierul  a menţionat că miniştrii Energiei din România şi Grecia urmează să  semneze un memorandum referitor la proiectele comune pe termen mediu şi  lung.

"Este cea de-a doua întâlnire pe care o avem  într-o perioadă scurtă de timp. Cu o zi înainte să înceapă invazia din  Ucraina am avut vizita oficială la Bucureşti, unde împreună am semnat  declaraţia comună de întărire a colaborării politice, economice şi  sectoriale. Astăzi am putut să avem o continuare coerentă a deciziilor  pe care le-am luat împreună la Bucureşti. În cadrul delegaţiei de astăzi  am avut reprezentanţii de la ministerele Energiei din Grecia şi  România, am avut reprezentanţi ai companiilor care sunt cei ce pun în  practică deciziile politice pe care le luăm şi pot spune că a fost o  întâlnire cât se poate de dinamică şi practică, ce are obiective pe  termen scurt şi obiective pe termen mediul şi lung, urmând ca la nivelul  miniştrilor Energiei să aibă loc semnarea unui memorandum care să  asigure proiectele noastre comune pe termen mediu şi lung", a adăugat  Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter