Covid-19

După COVID există risc complicații neurologice în caz de intervenție chirurgicală. Institutul "C.C Iliescu" face parte dintr-un proiect internațional care cercetează această problemă

post-img
FILE PHOTO: A test tube labelled "COVID-19 Test positive" is seen in this illustration picture taken, March 10, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Sursa foto: Reuters

Trecerea prin COVID are consecinţe nebănuite: îi poate pune în pericol pe pacienţi când au nevoie de operaţii, chiar după luni întregi de la vindecarea infecţiei. Datele arată că pacienţii operaţi în primele 3-6 săptămâni după Covid au mai multe complicaţii, iar mortalitatea este chiar dublă după intervenţii mai complexe. Medicii de la Institutul CC Iliescu din Capitală vor să afle în ce măsură cei trecuţi prin Covid rămân cu probleme neurologice după operaţii. Au un proiect de cercetare pe această temă cu universităţi de top din Europa şi Statele Unite, inclusiv Harvard.

La 38 de ani, Ovidiu din Botoşani a fost salvat de medicii de la Institutul CC Iliescu din Capitală, unde a fost operat pe cord. Avea o infecţie la inimă, endocardită, care i-a afectat multe organe. Medicii credeau că-l pierd, dar au avut un aparat numit ECMO, care i-a preluat funcţia inimii şi a plămânilor. După 44 de zile în institut, Ovidiu luptă să ajungă acasă la soţia însărcinată.

Dr. Oana Andreea Blibie, medic primar ATI: "În momentul de faţă este bine. A trecut prin foarte multe complicaţii, inclusiv neurologice, având hemoragie cerebrală. "

Ovidiu nu ştie să fi avut Covid. La mulţi dintre cei care au fost infectaţi cu SARS CoV-2, medicii au văzut complicaţii neurologice şi nu numai, după operaţii. Societăţile profesionale din Europa şi America recomandă ca pacienţii să nu fie operaţi mai devreme de 3-6 săptămâni după Covid. Dacă infecţia a fost mai severă, şi la 6 luni este de evitat o operaţie cu anestezie generală. După anumite intervenţii complexe, mortalitatea chiar s-a dublat.

Prof. dr. Șerban Bubenek,  șeful clinicii ATI, Institutul C.C Iliescu: "Orice fel de act chirurgical este o agresiune împotriva organismului. Provoacă un sindrom inflamator. Dacă se supraadaugă unui sindrom inflamator încă nevindecat, pot produce consecinţe neplăcute."

Experţii celui mai mare centru pentru boli cardiovasculare din România vor să afle în ce măsură pacienţii vindecaţi de Covid au probleme neurologice şi cognitive după operaţii cu anestezie generală.

Prof. dr. Șerban Bubenek,  șeful clinicii ATI, Institutul C.C Iliescu: "Deteriorarea neurologică merge de la un simplu delir postoperator care trece în 2-3 zile, până la afectări neurologice severe de tip AVC. Cu siguranţă este mai mare mortalitatea şi morbiditatea postoperatorie a acestor pacienţi."

Peste 20 de mii de pacienţi din şase ţări vor fi înrolaţi în studiu, timp de trei ani. Aproape patru mii vor fi din România.

Aproape 3 milioane şi jumătate de români au fost confirmaţi  cu SARS CoV-2. Sunt doar cei înregistraţi oficial. Cei care au trecut prin COVID pot să sufere urmări pe termen lung din cauza infecţiei.

S-a constatat că virusul SARSCoV-2 poate ataca tot organismul, până la nivel de celule.

Dr. Iulia Kulcsar, director medical, Institutul C.C Iliescu: "Există tulburări de ritm cardiac care apar la distanţă după infecţia cu SARS CoV-2. Pot apărea la distanţă de un an de zile, de un an şi jumătate."

În Europa, sunt peste 17 milioane de persoane afectate de long Covid.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter