O „majoritate covârşitoare” a statelor membre a votat în favoarea testărilor sistematice pentru persoanele care vin din China înainte de a pleca spre Europa, susținând, totodată, și purtarea măştilor pentru pasageri, controlul apelor uzate ale avioanelor şi creşterea testelor genomice în aeroporturi pentru a detecta posibile noi variante, informează Președinția suedeză la Consiliul UE, potrivit CaleaEuropeană.ro.
Statele membre ale UE, în prezența țărilor asociate Schengen, s-au reunit miercuri în cadrul Mecanismului integrat pentru un răspuns politic la crize (IPCR) pentru a discuta situația epidemiologică din UE/SEE și evoluțiile din China. În acest context, reprezentanţii Ministerelor Sănătăţii şi de Interne din cele 27 de state membre au convenit asupra unei abordări coordonate cu caracter preventiv în lumina evoluțiilor COVID-19 din China, având în vedere în special necesitatea de a dispune de date suficiente și fiabile și de relaxarea restricțiilor de călătorie de către această țară începând cu 8 ianuarie 2023.
În special, statele membre au convenit să recomande tuturor pasagerilor care călătoresc pe zborurile spre și dinspre China să poarte o mască medicală sau echipamente de respirație FFP2/N95/KN95, precum și să încurajeze autoritățile de la nivel național să introducă, pentru toți pasagerii care pleacă din China către UE, cerința unui test COVID-19 negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecarea din această țară.
Totodată, au fost de acord să emită sfaturi pentru călătorii internaționali care sosesc și pleacă din China sau care au ca destinație China, precum și pentru personalul aeronavelor și al aeroporturilor, cu privire la măsurile de igienă personală și de sănătate.
Autoritățile din cele 27 de țări ale UE sunt încurajate să completeze aceste măsuri cu:
- testarea aleatorie a pasagerilor care vin din China la sosirea în statele membre, după caz, și secvențierea tuturor rezultatelor pozitive pentru a consolida supravegherea situației epidemiologice.
- testarea și secvențierea apelor reziduale din aeroporturile cu zboruri internaționale și a aeronavelor care sosesc din China.
- continuarea promovării schimbului de vaccinuri și a absorbției vaccinurilor, inclusiv a dozelor de rapel, în special în rândul grupurilor vulnerabile.
Situația epidemiologică și măsurile introduse vor fi evaluate și revizuite până la jumătatea lunii ianuarie.