Economic

Carburanţii continuă să se ieftinească, deși experţii susțin că bucuria ieftinirii ar putea fi scurtă

Preț carburanți
Sursa video: TVR MOLDOVA

Carburanţii continuă să se ieftinească, iar trendul se menţine din 15 iunie. De atunci, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică stabileşte, zilnic, preţuri plafon mai mici chiar şi cu câteva zeci de bani. Tarifele carburanţilor au început să crească din toamna anului trecut, iar timp de aproape un an, benzina şi motorina s-au scumpit cu aproape 15 lei. Experţii spun însă că bucuria ieftinirii ar putea fi scurtă.

"Dacă în 15 iunie preţul unui litru de benzină a atins recordul de 33. 90 lei atunci astăzi tariful este de 29.03 lei sau cu aproape 5 lei mai puţin."

EVOLUŢIA PREŢULUI LA BENZINĂ

15 iunie 2022                      24 iulie 2022

33.90 lei    săgeată în jos    29.03 lei

"Şi preţul unui litru de motorină s-a diminuat cu 4.35 lei: de la 32.46 în 23 iunie 2022, la 28.11 astăzi. Experţii spun că ieftinirea este justificată."

EVOLUŢIA PREŢULUI LA MOTORINĂ

23 iunie 2022                      24 iulie 2022

32.46 lei    săgeată în jos    28.11 lei

VIOREL GÎRBU, EXPERT ECONOMIC „Estimările sunt foarte speculative. Ceea ce observăm noi acum este o creştere a producţiei petrolului şi, în concecinţă, derivatele au scăzut la preţ şi aşteptările investitorilor sunt, la fel, optimiste."

Din toamnă, însă, am putea asista la o nouă scumpire a carburanţilor. Principala cauză este războiul din Ucraina şi, în special, sancţiunile impuse Rusiei de comunitatea internaţională.

VIOREL GÎRBU, EXPERT ECONOMIC: „Embargoul impus Federaţiei Ruse de comunitatea internaţională, în partea ce ţine de produsele petroliere va intra în vigoare din noiembrie. Deci, cee ace se întâmplă pe moment este mai mult o consecinţă a unor dezechilibre pe piaţa petrolului. În noiembrie embargoul va trebui implementat şi statele europene vor trebui să-şi acopere consumul de pe alte pieţe. Acest lucru poate crea anumite presiuni şi duce la creşterea preţului la carburanţi. La aceasă etapă e greu să înţelegi cum vor evolua lucrurile. Totuşi, noi trebuie să fim rezervaţi-pesimişti, pregătiţi pentru eventuale şocuri."

Într-un comunicat, Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică a specificat că prețurile produselor petroliere sunt influențate doar de evoluțiile de pe piața internațională, fiind exclusă posibilitatea ca anumite companiil petroliere să intervină în procesul de stabilire a tarifelor.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter