Actualitate

Volodimir Zelenski, interviu inedit la București. Despre valoarea de prețuit a apartenenței la UE-NATO, tranzit prin R. Moldova și România, temeri privind ajutorul după prezidențialele din SUA, posibilitatea de a nu mai candida

post-img
Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei a acordat la București, aproape de finalul vizitei sale oficiale, un interviu într-o formulă foarte rară. Patru jurnaliști de la tot atâtea televiziuni au putut să-i adreseze orice întrebare. Ramona Avramescu, jurnalist TVR, a obținut răspunsuri valoroase despre cum arată astăzi cele mai lovite orașe din Ucraina, despre mersul contraofensivei, dar și despre temerile președintelui Volodimir Zelenski legate de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, de anul viitor, din perspectiva impactului asupra ajutorului dat Ucrainei. Poziționarea unor mari partide din Europa de partea Rusiei a constituit ipoteza unei alte întrebări ce a generat un mesaj din partea lui Volodimir Zelenski către europenii membri UE și NATO care "nu pot să înţeleagă preţul, valoarea a ce au".

 


Jurnalist: - Aș dori să știu ce fel de sprijin militar ați primit de la România, dacă ați primit de la România până acum, și ce fel sprijin militar așteptați în continuare, pentru că ați spus la Cotroceni că discutăm despre sisteme de apărare antiaeriană?

Volodimir Zelenski: - Sisteme de apărare antiaeriană?

Jurnalist: - Nu, nu, ce fel de sisteme per total.

Volodimir Zelenski: - În primul și în primul rând, am vorbit despre acest pachet din partea guvernului român pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de bătălie. Așa cum am spus și în prima conversație pe care am avut-o, în primul și în primul rând mulțumesc poporului, poporului român, trebuie voi, românii, să știți că voi decideți cum să ajutați Ucraina exact ca orice altă țară din lume, pentru că guvernul, liderii se uită la modul în care societatea își dă sprijinul sau nu. Iar președintele vostru - îi mulțumesc, guvernului vostru îi mulțumesc, pentru că ei își bazează deciziile de ajutorare a Ucrainei pe sprijinul vostru. Vă mulțumesc mult că ați crescut acest sprijin și umanitar, dar și militar. Pentru că atunci când discutăm de partea militară, astăzi, știți, am avut un gând pe care aș dori să vi-l repet și a fost și în public, dacă nu mă înșel: atunci când discutăm despre sprijin, sprijin militar, președintele în special al unei țări aflate în război, adică eu însumi, trebuie să mă concentrez la ce se întâmplă la câmpul de luptă, alături de echipa mea, de guvern, cu totul, de raporturile economice, la a apăra întâi industrii, instituții, pur și simplu nu am timp, ncii eu, nici cetățenii mei să ne gândim la celelalte probleme. Ei, la început, au fost câteva țări și de aceea vă spun mulțumesc, pentru că nivelul de ajutor pe care l-ați acordat poporului nostru - i-ați găzduit, i-ați primit și am putut să mă concentrez pe câmpul de bătălie. De aceea am spus că sprijinul militar e un pic diferit. Când ești în război înțelegi că nu e vorba doar despre arme, e vorba despre anumite poziții dificile pentru că niciunul dintre partenerii noștri nu a putut să ne ajute cu vânzarea de arme. Eu înțeleg asta.

Vă mulțumesc pentru ce ne-ați trimis. Știu și a fost dificil să fim singuri, pentru că primele zile, vă spun sincer, am fost singuri. Nu ajunseseră armele de ajutor în primele zile, dar din nou, sunt recunoscător că le-am primit. E foarte greu să fii singur. Parte a acestui sprijin a fost găzduirea cetățenilor noștri refugiați, iar a doua că ați menționat - și îmi cer scuze că menționez așa - dar această provocare, problemă (...) trebuie să vă uitați atent la câmpul de bătălie, pe front și să vedem ce nevoi avem. Deficite sunt absolut în toate locurile pentru că Rusia e împotriva noastră, iar noi a trebuit să ne apărăm împotriva acestei masive armate. Elementul motivațional e minunat, l-am avut și-l avem, dar nu e de ajuns. De aceea, mulțumesc pentru cele 16 pachete de ajutor. Pentru că trebuie să înțelegeți - nu e vorba despre ce conține pachetul. E vorba despre semnalul pe care îl dă acel pachet. Îl dați și continuați. Nu e ca la sancțiuni, că am văzut și noi. Câteva țări au impus sancțiuni și nu au mai făcut nimic. Vă spun sincer, un pachet de sancțiuni înseamnă nimic. Acum mă uit la 11, 12, 16 etc. Iar acum este din ce în ce mai greu și mai dificil. Așadar, acești pași prin care România ne-a acordat 15 pachete de ajutor sunt cruciali. Au fost foarte importanți. Acum, ce avem noi nevoie și vreau să împărtășesc și ce am obținut - cred că știți în această perioadă - a fost mare ajutor cu muniția, noi eram o țară care nu aveam, tocmai de aceea, fix la începutul războiului nu aveam niciun fel de armă vestică modernă. Și ăsta-i purul adevăr. Apoi, ușor, ușor, am început să schimbăm atunci când poporul s-a unit și societățile și popoarele din lume au început să ne acorde ajutorul. Și apoi am început să lucrăm cu acele arme de alt tip, de tip vestic. Voi ne-ați dat un element de ajutor foarte puternic pe zona de artilerie. Aici a fost crucial.

Un alt punct important este apărarea antiaeriană. Sincer, a fost o tragedie iarna trecută, cum, concret, să gestionăm situația. Și nu era vorba de mine însumi, era vorba de întreaga echipă, de cum au încercat ei să-și gestioneze situația - cu copiii, cum să-i protejăm, cum să-i încălzim noaptea, pentru că nu aveam lumină, probabil a fost cea mai mare provocare pe care am avut-o în tot războiul - să avem luni de zile fără lumină.

Deci, încă o dată, nu mă plâng. Suntem un popor puternic. Vorbesc de situație așa cum a fost ea și voi sper că o înțelegeți. Ei, în această perioadă toate lucrurile de care am avut nevoie - au fost transformatoare și alte elemente, cum ar fi energie, și, desigur, economiile în zona de energie s-au făcut prin apărarea antiaeriană. Ei bine, chiar și astăzi am mers și am avut o decizie - unele au fost pe chestiuni importante de care avem nevoie. Întrebarea care s epune este - ne puteți da mai mult? Asta e o întrebare. Voi decideți dacă puteți și dacă aveți de unde. Avem îndeajuns? Nu. Dar eu nu cer, vă rog, cred că mă înțelegeți. Atunci când discutăm despre apărarea antiaeriană, sunt enorm de multe provocări. Vine și iarna, criza energetică, spitalele, grădinițele, școlile, cu sau fără lumină. Vedeți, nu vorbim nici măcar de legile umanității, îmi pare rău, dar acesta este un război, înțeleg și eu asta și este o enormă tragedie că îți pierzi poporul și ce avem noi mai bun, dar acestea sunt rezultatele unui război. Ce vorbesc eu acum este cum să gestionăm iarna asta pentru a nu pierde motivația oamenilor ca să lucreze, să reușească să își plătească taxele, pentru că taxele acelea noi le cheltuim ca să cumpărăm arme. Acesta este simplul adevăr. Și asta e ce am discutat și înainte.

Dacă România ne poate ajuta cu apărarea antiaeriană ar fi absolut grozav. Știm că România este parte din NATO, înțelegem că aveți și voi sistemele voastre de apărare antiaeriană, ceva ce ori nu avem, ori nu avem îndeajuns de mult, pentru că nu suntem țară membră NATO și de aceea adresăm acest mesaj nu doar vouă, ci tuturor țărilor NATO și nu doar președintelui vostru, ci lui Biden, Stoltenberg, țările G7. Și țărilor partenere, și țărilor vecine și prietene. Iar țările noastre sunt vecine și prietene.

Ramona Avramescu: - Vorbiți despre susținere și cereți constant acest lucru, dar multe țări din Europa se pregătesc pentru alegeri sau în multe țări au fost deja organizate alegerile. În Slovacia, un politician cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse  e acum premier, în Polonia politica în ce privește Ucraina a virat în contextul campaniei electorale, iar aici în România, două partide care sunt împotriva ajutorului pentru Ucraina și R. Moldova cresc în sondaje constant și cred că unii reprezentanți ai acestor partide au protestat astăzi în ce privește prezența dvs. aici. Sunteți îngrijorat în legătură cu acest val populist?Considerați că este reprezentativ pentru România, pentru alte țări, pentru Europa? Și ce le spuneți direct celor tentați să voteze astfel de politicieni?

Volodimir Zelenski: Oamenii pot vota, oamenii sunt liberi să facă asta, oamenii au temerile lor, asta e o democrație. Mi se pare ciudat - vrei să fii în UE, să împărtășești aceleași valori comune cu UE, să fii în NATO, să spui da, am reușit, suntem în NATO, suntem aliați, și este foarte ciudat să văd sprijin pentru narativul rusesc. Ideea e că nu că e loc de mediere, nu poți să sprijini și Ucraina, și Rusia. Alegerea e clară. Ori sprijini Ucraina, ori Rusia, e normal să fie alegerea ta. dar nu este onest și adevărat când vrei să fii în UE să ai tot ce vine din legătura, din NATO - F16, F35- le-ați produs? Nu, le-ați cumpărat - dar, concret, ce ați făcut pentru acest scut de apărare? Pentru că știu care este prețul pe care noi îl plătim pentru că nu avem acest scut. Și când spun 'tu' nu mă refer la dvs., la voi, la români. Acești oameni nu pot înțelege care este prețul real a ceea ce au, prețul a ceea ce ei cred că au, a ceea ce cred ei despre NATO sau UE sau despre alți aliați din zonă. Ei nu înțeleg că au venit tehnologii noi. Noi nu suntem în UE, nu suntem în NATO și înțelegem cât de mult ne-a costat asta. Prețul e acest război. Rusia ne-a atacat tocmai pentru că n-am fost în NATO, pentru că n-am fost în UE, noi am vrut să fim independenți.

Tocmai de aceea aceste persoane au spus nu, trebuie să înțelegeți ce se întâmplă, sprijinim Rusia. În realitate, consider lipsite de onestitate aceste persoane, pentru că trebuie să fii și împotriva UE, și împotriva NATO, și împotriva a tot ceea ce este Rusia.  Corect? Este extrem de important să vedem cinismul acestei situații. Ce poți să le spui acestor persoane? Vă doresc pace! Nu voi dori niciodată război. Pentru că veți înțelege în timp ce greșeli faceți, despre ce ați vorbit. În realitate, nu înțeleg ce înseamnă să pierzi un copil în forma asta de război și nu doresc nimănui - fie că susține Ucraina sau susține Rusia - nu vă doresc război. Pentru că în război nu există niciun element de sprijin, vrei doar să trăiești. Ai o singură misiune și ai o singură alegere de făcut, cu un singur rezultat. Alegi să trăiești, atât, nimic altceva.

Fiți isteți, fiți deștepți, sprijiniți viața și atât.

Jurnalist: - Domnule președinte, am discutat despre refugiați. (...) Acum suntem într-o fază diferită - avem deja două războaie - unul aici în Ucraina și celălalt care se întâmplă în Israel și aș dori să vă întreb - sunteți îngrijorat de faptul că acest război din Israel și Gaza va distrage atenția internațională de la Ucraina? Sunteți îngrijorat că Rusia se va folosi de această situație și dacă da, cum anume s-ar putea s-o facă?

Volodimir Zelenski: - Cred că deja s-a întâmplat. E deja o problemă colosală. Consider că asta în momentul de față este una dintre cele mai mari provocări. Nu poți să te uiți în 3-4 locuri deodată. Trebuie pe rând, pentru că altfel îți împarți banii, sprijinul, capitalul uman, politic, economic. Sprijinul de acest fel va trebui împărțit în funcție de provocările cu care te confrunți, e absolut de înțeles. Asta vedem și noi pe câmpul de bătălie. Nu poți deschide prea multe fronturi. Nu ai îndeajuns de mulți oameni, nu ai îndeajuns de multe trupe. Deci înțeleg perspectiva asta, dar asta nu e prima problemă a Israelului, este vorba de strategia care se întâmplă pe teritoriul israelian, pentru că după tot ceea ce avem noi, oamenii nu sunt îndeajuns de calmi în sensul ăsta. Problema cu donatorii, cu națiunile care ne sprijină, la astfel de agresiuni și atacuri - aceiași oameni nu sunt sigur că aceeași țară și unul din motivele din acest sens ca și rezultat, poate unul din motive este să ducă acel sprijin în mai multe zone.

Jurnalist: - Vorbind de Israel, vedeți, să spunem, mâna Iranului sau mâna Moscovei în spatele acestui nou conflict?

Volodimir Zelenski: - Dacă nu mă înșel, câțiva oficiali din partea Iranului sprijină direct situația de acolo. Oficial. Evident că sunt de acea parte. Dacă nu mă înșel, cineva mi-a adresat o întrebare, un jurnalist din România - mă întreba ce cred despre zona asta cu Rusia. Uitați-vă un pic doar pe zona social media. Citiți un pic. Rușii sunt absolut extaziați, bucuroși. Oameni mor, copiii mor, copiii sunt furați din Israel. Deci acum discutăm despre Israel. Și rușii se bucură. Ce înțelegem prin asta? Sprijină sau nu? Au pregătit sau nu operațiunea asta? Au ceva în spate. Care e diferența? dacă sprijini războiul, ești în război.

Jurnalist: - Dar având acest nou război în Israel, credeți că Ucraina va primi mai puțin ajutor din partea SUA sau din partea comunității europene largi?

Volodimir Zelenski: - Mai puțină atenție. Da, desigur, e de înțeles. Și acolo sunt oameni, nu? Copii, adulți, provocări enorme cu care se confruntă acum statul Israel. Noi în momentul de față nu luptăm pentru o parte din sprijinul cuvenit Israelului. Nu poți să faci așa ceva, suntem oameni normali. Avem ce avem.

Jurnalist: - Vedeți același model cu ce se întâmplă în Israel - copii furați, atacuri teroriste etc?

Volodimir Zelenski: - Nu vreau să compar costul, numărul victimelor, pentru că este o diferență între războiul din Israel și cel din Ucraina. Noi suntem de multe luni deja, aproape 2 ani, vedeți ce se întâmplă acolo. Vedem că rezultatul este că sunt copii furați, femei răpite. (...) Ce s-a întâmplat în Israel, imaginați-vă că de la câteva sute vorbim de peste 12.000 de copii răpiți de ruși, pe care nu-i găsim. Nu știm unde sunt. Nu vreau să fac comparații acum între ce s-a întâmplă în Ucraina și în Israel, nu e normal să faci o comparație între război cu război. Aici este ideea (...) că acei oameni care creează această situație sunt de aceeași mentalitate.

Jurnalist: - Domnule președinte, dacă ați putea să încheiați războiul printr-o strângere de mână, ați strânge mâna pătată de sânge a lui Putin pentru a încheia războiul?

Volodimir Zelenski: - Voi fi onest. El nu poate decide asta. El nu vrea să încheie nimic. El nu este interesat de un final. Asta este prima parte. Deci niciodată nu va fi un cadru de a întinde mâna. A întinde mâna și a da noroc cu cineva e nimic, nu e o problemă. Dacă vrei să oprești cu adevărat un război vei face totul. Tot ce ține de tine. Vei discuta cu acei oameni care sunt pregătiți... De fapt aici este problema. Nu e o chestiune de a vorbi sau nu cu teroriștii. (...) El pur și simplu nu vrea.

Jurnalist: - Credeți că nu vrea să aibă o discuție?

Volodimir Zelenski: -  A, nu, el vrea acea parte să aibă o discuție, dar să dea semnale, să fie respectabil pe scena mondială. Sunt semnale, eu înțeleg asta. Eu chiar înțeleg. El nu are nevoie și nu vrea să fie izolat în niciun fel, sancțiuni politice, economice etc. Evident că vrea să dea noroc și să arate că totul e OK, dar totul nu e OK. Înțelegeți-mă. El nu este o persoană care să fie interesată să meargă înapoi. Este pe deplin implicat, iar el în situația în care e, nu vede o cale de a ieși pentru el, pentru deciziile pe care le-a luat el. Și din ce știm din partea serviciilor noastre, vrea să meargă înainte și se gândește nu doar la Ucraina. Aici e problema.

Jurnalist: - Credeți că vrea mai mult?

Volodimir Zelenski: - Evident că vrea mai mult.

Jurnalist: - Ne puteți spune cam ce și-ar dori în plus?

Volodimir Zelenski: - Teritorii. Teritoriul care a fost sub intervenție directă, deținere sau influență. (...) Da. Țările baltice, Moldova. Încă o dată, eu cred că ideea sa este să se ducă în anumite țări din NATO. Dar, din nou, țări care au fost ori parte componentă a URSS. (...) Eu cred că țările baltice ar fi o țintă clară.

Jurnalist: - Avem o vastă majoritate de oameni aici în România care sprijină independența dvs. 64% spun războiul ar trebui să se încheie printr-o retragere completă a trupelor rusești din toate teritoriile dvs., dar avem o minoritate care crede că trebuie să faceți concesii către invadator. Ce le spuneți acestor persoane?

Volodimir Zelenski: - Noi avem o experiență. Am avut o experiență inclusiv de conflict înghețat pe teritoriul nostru, conform acordurilor de la Minsk, și am avut acea soluție 8 ani. Absolut nimic nu s-a întâmplat. Nu au vrut să gestioneze nimic, nici schimb de prizonieri, că erau jurnaliști sau chiar luptători. Nu au vrut nici măcar jurnaliști din acea zonă să ni-i dea înapoi. Un conflict înghețat pentru ei e perfect. ca să-i împingem pe toți afară e o singură cale. Eu nu văd o cale cale. Îmi pare rău că mă repet, dar am avut o asemenea experiență, acest conflict înghețat pe teritoriul nostru și nu au vrut să facă nimic. S-au folosit de acest timp pentru a pregăti și mai mult invazia. Ca să își pregătească muniția, artileria, tancurile, absolut tot ce au pregătit. (...) În timpul războiului, că e unul rapid, unul încet, nu contează, evident că vei consuma multă muniție. Prcatic, de 10 ori mai mult decât am discutat în fiecare zi.

Ramona Avramescu: - Luna trecută ați fost citat de către un jurnalist american pe care l-ați întâlnit în Washington DC, care a spus următorul lucru - Ucraina va elibera Bahmut și alte câteva orașe cheie, nu le-ați menționat. În două - trei săptămâni de la acel moment, ne puteți spune care este progresul forțelor armate ucrainene pe linia frontului și care sunt perspectivele?

Volodimir Zelenski: - Când discutăm despre Bahmut trebuie să știți că nu trebuie să schimbăm sensul acestui război. Când discutăm despre Bahmut trebuie să înțelegem că nu există Bahmut. Nu mai e nimic acolo, nu mai e nicio clădire, nu mai e niciun om. Punct. Bahmut e 100% inexistent.  Nimic, nicio clădire nu mai e intactă, absolut nimic. Tocmai de aceea, pentru a elibera zona, nicio problemă, suntem pregătiți să trecem prin teritoriul Bahmutului, pentru că noi înțelegem că ei își mențin mulți soldați acolo. Dacă vom avea succes, evident vom elibera orașul, dar vă repet, acolo nu mai e nimic, orașul trebuie reconstruit de la zero. Nu mai e nimic. De aceea este vorba despre concentrarea mare de trupe inamice. Despre asta e vorba. Și facem asta pas cu pas. Nu e un secret.

Ramona Avramescu: - Sunteți mulțumit de ritmul contraofensivei? Pentru că iarna se apropie și va trebui să vă opriți.

Volodimir Zelenski: - Da, da, multe lucruri se spun. Pot fi foarte multe provocări, dar inițiativa e la noi. Noi suntem cei care vom merge înainte. Da, nu sunt zeci de kilometri în fiecare zi, dar mergem înainte.

Jurnalist: - Domnule președinte, astăzi am urmărit conferința de presă alături de președintele României și am auzit că domnul Iohannis a discutat despre minoritatea română din Ucraina și minoritatea ucraineană din România. Întrebarea pe care mulți oameni o au în momentul de față - Este Ucraina pregătită să recunoască inexistența limbii moldovenești?

Volodimir Zelenski: - Dacă vă pot răspunde eu. Personal, nu văd nicio problemă globală pe tema asta. Pentru mine nu este o problemă. (...) Da, înțeleg conceptul, însă, din nou, pentru mine nu văd asta ca pe principala problemă. De aceea, guvernul nostru se va întruni pe această temă și vom decide această chestiune. Dacă nu mă înșel, în una sau două săptămâni, nu mai țin minte data exactă, se vor întâlni pe speța asta. Deci eu voi împinge ca pe această speță să avem o decizie. Vreți să avem parteneriat strategic? Și unde astfel de chestiuni și îmi pare rău să o spun (...) dar este o problemă minoră. A se înțelege că limba moldovenească nu este o problemă majoră în momentul de față. Însă există un lucru pe care aș dori să vi-l menționez. Trebuie să găsim o decizie și o vom lua și sunt sigur că toată lumea va fi mulțumită de decizie. Dar ce am văzut eu de atâtea ori în această perioadă de timp - Rusia ia orice întrebare politică, în special cea care are legătura cu limba, cu minoritatea.

Eu vă întreb - voi credeți că noi aveam înainte de război probleme cu vorbitorii de limbă rusă? Nu. Acum i-au omorât pe toți, în Donbas, în est, unde foarte mulți sunt ucraineni vorbitori de limba rusă. I-au ucis și au spus că noi trebuie să gestionăm marea întrebare ca oamenii din Ucraina să aibă dreptul să vorbească limba rusă.

Toate aceste chestiuni care țin de limbă, de religie, în general cu minoritățile, Rusia dacă vede asta intră la atac. Începe o dezinformare prin afirmații false, amplifică chestiunea și vor să agite spiritele. Punctul meu de vedere este că guvernul trebuie să decidă pe speța asta, dar vă rog uitați-vă la un singur lucru - nu dați nicio posibilitate Rusiei să dezechilibreze situația din Ucraina. Ce am eu nevoie în țara mea e unitate. Iar guvernul va sta și va găsi o soluție, sunt sigur, pentru că suntem de partea binelui.

Jurnalist: - Când vorbim despre aceste șanse, ați discutat cu președintele Iohannis despre chestiunea grânelor?

Volodimir Zelenski: - Da, am lucrat pe tema asta deschis. În următoarele zile, noua rută prin Moldova către România - asta a fost și propunerea noastră, eu sunt foarte bucuros cu această idee. Și mă bucur enorm că Klaus a sprijinit această poziție și că Maia a sprijinit această poziție, alături de Ursula și UE. În primul și în primul rând, nu uitați - noi, cele 3 națiuni, vom fi împreună într-o platformă enormă. Lucrăm împreună. Înseamnă locuri de muncă din Ucraina, Moldova și până în porturile din România. Toți avem de câștigat și desigur UE va lua în considerare cum să gestioneze și să dubleze capacitățile din România, din Moldova, cu niște investiții în zona asta. Personal cred că e o idee foarte bună și va funcționa și după război cu alte produse. Și nu este unidirecțională această rută de tranzit al grânelor, va funcționa bidirecțional. Noi vom importa pe acea rută. Deci da.

Jurnalist: - Domnule președinte, aveți 2 copii.

Volodimir Zelenski: - Da, nu sunt sigur că fiica mea mai este încă o fetiță, ea are 19 ani, deci a crescut, deja e domnișoară.

Jurnalist: - Dacă spuneți că e copil, rămâne copil.

Volodimir Zelenski: - Da, de acord.

Jurnalist: - Rușii v-au făcut ținta numărul 1. Cum se descurcă copiii cu stresul ăsta?

Volodimir Zelenski: - Nu am discutat niciodată pe tema asta. (...) Sunt copii deștepți, scuze că vorbesc despre copiii mei așa, dar sunt tatăl lor. Ce percep eu, parcă înțeleg ce se întâmplă, parcă înțeleg că sunt riscuri mari, provocări mari, unitatea îți trebuie nu doar într-o națiune, ci și în familie. Provocările sunt astfel încât singura manieră să supraviețuim ca familie este să fim uniți. Așadar, ei înțeleg mai mult decât mă așteptam și văd răspunsurile la întrebări (...) direct în ochii lor. Uneori nici nu trebuie spuse. Ei nu vor ca eu să fiu supărat sau stresat pe tema asta și că în gândurile mele nu va fi doar Ucraina și că gândurile vor fi despre bunăstarea familiei mele și ei se gândesc că trebuie să mă ajute să mă concentrez pe ce am nevoie să mă concentrez, mă ajută mult.

Jurnalist: - Am văzut că soția dvs. a fost întrebată de către presă dacă veți candida din nou și a spus că este îngrijorată. Mai merge încă o dată la alegeri?

Volodimir Zelenski: - Nu vor fi alegeri în Ucraina. Alegerile teoretic sunt în 2024, pot fi, constituțional vorbind, evident, se pot face. Dar dacă nu avem posibilități să organizăm alegerile, nu o vom face. Există posibilități în acest sens, cred că trebuie să o facem.

Jurnalist: - Veți candida?

Volodimir Zelenski: - Dacă e în timpul războiului, da. Dacă e după război, nu sunt sigur.

Jurnalist: - De ce?

Volodimir Zelenski: - Pentru că în timpul războiului aceasta este responsabilitatea mea. Trebuie să gestionez, dar și copiii mei, să știți că înainte de toate sunt ucraineni și suntem în Ucraina și este responsabilitatea noastră personală și colectivă să fim în țara noastră, să luptăm pentru țara noastră, să învețe, să lucreze, exact cum o face și soția mea și toată lumea din Ucraina. Este ce îmi doresc din partea tuturor. Este responsabilitatea mea, eu nu mă pot debarasa de această responsabilitate în momentul de față.

Jurnalist: - Foarte mulți europeni și peste tot în lume sunt oameni care vor să aibă pace. Ce se întâmplă acum este evident descurajant. (...) Așadar oamenii își pun întrebarea și asta este una din întrebările majore - se va confrunta lumea cu o altă conflagrație mondială? Care este părerea dvs. despre această posibilitate, pentru că am auzit nu doar o dată din partea Moscovei că există o posibilitate în privința unui nou război mondial. Vedeți posibil acest lucru?

Volodimir Zelenski: - Cred că rușii au un interes și au demonstrat nu doar o dată acest lucru. Civilizația la nivel global le acordă timp rușilor să se găsească pe ei înșiși și practic să îndrepte atenția altor țări către Rusia. Așadar, războiul este o tragedie. (...) Vor un element de destabilizare la nivel global pe termen lung. Desigur, se poate ajunge la al treilea război, pentru că nu știm cum va arăta și ei arată... De aceea mă gândesc cum să încetez conflictele de pe glob. În realitate, văd că legea, practic, statul de drept trebuie să funcționeze. Și în Rusia nu merg. Tocmai de aceea izolarea politică a Rusiei e crucială. Pentru că despre asta discutam, nu despre zona de arme etc. Discutăm strict de zona de izolare politică - poate fi un element foarte puternic de descurajare pentru că doar prin unitate se poate. Unitate în țări și reprezentanți ai țărilor mari ale globului, nu doar din UE, și SUA, India, China, da, trebuie să vedem cum putem să îi implicăm pe toți. Pentru ca ei la nivel politic să oprească Rusia în timp util.

Apoi, izolarea economică. Evident, putem să punem sancțiuni și din partea UE, SUA și câteva țări, dar pe de altă parte există alți actori globali care își deschid porțile, au anumite beneficii economice și avantaje. Deci ca să îi împingem pe ei, este ca un ultimatum, dar unul normal, nu pe  bază teroristă. Trebuie să iasă din acest teritoriu, din acel spațiu, și să învețe cum să vorbească - pe ce platformă, cu care țară, nu contează cum. (...) Trebuie să fie decizia lor, decizia lor politică să iasă înapoi din granițele noastre. E important ca ei să decidă pe cont propriu asta. Și cred că acest lucru, aici, în asta stă soluția la alte conflicte din regiune sau din alte zone. Aici e răspunsul și întrebarea. Dacă aici, războiul cel mai mare în momentul de față de pe continentul european și nu numai, probabil maniera în care acest război se va finaliza, practic de aici începe noua infrastructură de securitate globală. dacă noi vom găsi o soluție, atunci asta se poate aplica și la alte țări.

Ramona Avramescu: - Sunteți în orice manieră îngrijorat de rezultatul alegerilor prezidențiale de la anul din SUA? Credeți că există potențialul de a schimba nivelul de implicare și motivație pe care SUA îl are în a vă sprijini?

Volodimir Zelenski: - Totul are o influență. Pozitiv sau negativ, totul contează, dar totul influențează. Nu pot să spun că totul va fi la fel, nu. Ar fi un neadevăr. Evident, nu știu care va fi rezultatul, nu știu care va fi învingătorul. Este o decizie pe care poporul american trebuia să o facă pentru sine.

Ramona Avramescu: - Dar credeți că Donald Trump ar schimba?

Volodimir Zelenski: - Ar face o schimbare, dar nu sunt sigur că va fi o schimbare la 180 de grade. Pentru că există anumite instituții, există o politică și politici care sunt aplicate, există o viziune pe care SUA o au în momentul de față, și ce este foarte important, societatea este de partea noastră. Adică americanul obișnuit are valorile proprii și viziunea sa. Și asta este important. Chiar dacă există o schimbare radicală, dacă vrei să faci ceva de genul ăsta, oamenii te vor opri. Poate vei reuși să faci ceva, dar oamenii îți vor spune - altfel nu vei fi președinte.

Evident, ne temem. Este ca și cum te-ai teme de război.  Evident, cine dorește pace se teme de război, pentru că nu știi ce se va întâmpla cu tine. Nu e vorba doar despre țară în sine, ci despre tine, familia ta și dacă nu știi, dacă acel copil care pleacă să lupte se va întoarce viu acasă, cum va fi cu casa ta, ce se va întâmpla cu copiii tăi. (...) Pentru noi, fiind în război, este o perioadă foarte dificilă, o perioadă foarte grea pentru noi. Reușim să facem asta la nivel global, vedeți cât de greu ne e. Am lucrat enorm în acești 2 ani cu SUA și, bineînțeles, dacă ceva se va schimba, bineînțeles că ne temem. Nu pot să vă dau o evaluare a acestor schimbări, dar într-adevăr mă tem.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter