Actualitate

Scandal pentru biserica din Răuțel, Făleşti

Scandal pentru biserica din Răuțel, Făleşti

Scandal în satul Răuțel, raionul Făleşti, acolo unde preotul localităţii a trecut, acum trei luni, la Mitropolia Basarabiei. Deşi decizia a aparţinut comunităţii locale, Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești, a venit în sat în încercarea de a numi un nou paroh. Revoltaţi, enoriaşii spun că nu îl vor accepta pe reprezentantul Mitropoliei Moldovei. Şi preotul localităţii spune că acţiunea episcopului Marchel, de la mitropolia subordonată bisericii ruse, este ilegală.

Episcopul Marchel, de la Mitropolia Moldovei, a venit în Răuţel însoţit de mai mulţi preoți şi enoriaşi din alte localităţi. În parcul central al satului, el l-a prezentat pe preotul despre care a spus va prelua biserica de acolo.


EPISCOPUL MARCHEL Eparhia de Bălţi şi Făleşti, Mitropolia Moldovei: „Acum îl avem pe Părintele Gheorghe. În curând va fi hirotonit. Vă puteți adresa lui cu toate necesitățile”.

Încercarea Episcopului Marchel de a numi un nou preot a stârnit furia locuitorilor satului Răuțel.


„Nu mai vrem niciun pic de episcop bolșevic! - Noi îl susținem pe Părintele Victor. A făcut multe și nu a fost un părinte rău. Niciodată nu ne-a pedepsit, niciodată nu a spus un cuvânt rău. Avem cu cine să ne mândrim.  – Toți de la Răuțel suntem. - Dar acești oameni din parc sunt de la Răuțel? - Nu! Acei sunt străini.  - Cum credeți, de ce ei au venit la Răuțel? - Cei străini? - I-a chemat domnul Marchel”.


Preotul localităţii, Victor Țurcanu, a declarat că întâlnirea organizată de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei este ilegală și că deciziile luate nu reprezintă voinţa comunităţii.


VICTOR ŢURCANU parohul bisercii satului Răuțel, raionul Făleşti: „Această adunare este ilegală. Aici s-au adunat mai mulți preoți decât creștini pentru a decide soarta satului Răuțel. Aceasta nu este corect și nici bine. Dacă aveau nevoie să facă o adunare preoțească, o puteau organiza la Catedrala Sfinților Împărați "Constantin și Elena". Veți accepta noul preot la slujbă? Doar să dea cadelnița”.



În timp ce filmau desfăşurarea întâlnirii, jurnaliştii au fost agresaţi de verbal şi bruscaţi de preoţii aduşi de Episcopul Marchel.


Într-un final, reprezentantul Mitropoliei Moldovei a fost nevoit să recunoască faptul că biserica din Răuţel rămâne la Mitropolia Basarabiei.


EPISCOPUL MARCHEL Eparhia de Bălţi şi Făleşti, Mitropolia Moldovei: „Dacă mai găsim încă trei semnături la cele retrase, atunci biserica va trece în componența statului nostru. În caz contrar, ați dăruit biserica unui stat străin, prin așa-zisa Mitropolie a Basarabiei”.


CONSTANTIN OLARIU preot consilier Media, Comunicare și Relații Publice, Centrul Eparhial Chișinău: „Nu este nimic surprinzător faţă de noi pentru că ne aşteptam la astfel de reacţii. Ei se manifestă într-un mod caracteristic agresiv si fac o progamagda antiromânesc. Acest Episcop Marchel este un românofob declarat public şi acuză implicarea statului român în luarea a astfel de decizii în care parohiile aderă la Mitropolia Basarabiei”.


Decizia parohului bisericii din satul Răuțel de a trece de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, către Mitropolia Basarabiei, a fost anunţată pe 17 martie. Exodul preoţilor de la biserica rusă a început odată cu războiul declanşat de Moscova în Ucraina. Până acum, peste 60 de parohi au părăsit Mitropolia Moldovei şi s-au alăturat  celei a Basarabiei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter