Social

INSP va desfăşura lecţii de siguranţă în trafic în şcolile din R. Moldova în scopul prevenirii accidentelor rutiere cu implicarea copiilor

INSP va desfăşura lecţii de siguranţă în trafic în şcolile din R. Moldova în scopul prevenirii accidentelor rutiere cu implicarea copiilor

Copiii devin tot mai des victime ale accidentelor rutiere. Iar statistica arată că peste 50 la sută din numărul total al tragediilor cu implicarea minorilor se produc din vina şoferilor grăbiţi. Numai în primele două luni ale anului, s-au produs 39 de astfel de accidente, iar pentru un minor impactul a fost fatal. Pentru a opri acest fenomen, Inspectoratul Naţional de Securitate Publică va desfăşura lecţii de siguranţă în trafic în şcolile din Republica Moldova.

Peste 500 de elevi ai claselor primare de la Liceul Teoretic "Dante Alighieri" din municipiul Chişinău au participat astăzi la o lecţie mai puţin obişnuită. Pe post de învăţător a fost un agent de circulaţie, iar şcolarii au aflat informaţii utile despre siguranţa în trafic.

„- Ia să îmi spui în cazul în care nu este semafor, cum traversezi strada?

- Ne asigurăm că toate automobilele sunt oprite şi ne uităm în dreapta şi în stânga.”

„Cel care conduce maşina să ne vadă. Pe timp de noapte să purtăm veste luminiscente ori o brăţară cu lumină.”

„Dacă este semafor ne corectăm după el. Dacă este roşu, ne oprit. Iar dacă este verde - mergem.”

Noua lecţie, care nu face parte din programul şcolar, este mai mult decât benevenită, spun părinţii şi învăţătorii.

„Chiar dacă noi facem la orele de dirigenţie sau de educaţie moral spirituală, permanent repetăm regulile de circulaţie. Oricum o consolidare, o repetare a acestor reguli nu încurcă niciodată.”

„Noi părinţii vorbim şi acasă, iar copilul mi-a spus că şi profesoara le vorbeşte. Eu cred că este foarte util şi ar trebuie măcar odată pe an.”

Reprezentanţii poliţiei susţin că în urma accidentelor din ultima perioadă sunt mai atenţi la pietonii mai mici.

CRISTINA BOGUSEVSCAIA, reprezentant INSP: „Practic ei cunosc. O parte dintre aceştia cunosc cum să traverseze strada şi să să comporte, dar când văd poliţia şi interacţiunele noastre cu ei. Demonstrăm prin indicatoare, semafoare, cum corect îi echipăm cu bicicleta, ei cumva au altă tendinţă şi percepţie.”

Pentru a vedea cum se împacă practica cu gramatica, am mers la câteva treceri de pietoni din preajma unor şcoli din Chişinău. Printre corigenţii la lecţia regulilor de circulaţie au fost chiar şi părinţi. Şoferii spun că sunt mai atenţi la trafic atunci când observă copii în preajma trecerilor.

„Da, este dificil, deoarece ei sunt distraşi din cauza telefoanelor mobile şi e complicat. Trebuie să fim mai focusaţi ca este viaţa lor, iar astfel să nu o punem în pericol pe a lor, dar şi pe a noastră.”

Angajaţii poliţiei susţin că de la începutul anului au desfăşurat lecţii de siguranţă rutieră în peste 200 de şcoli din Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter