Actualitate

Activitatea SIS va fi monitorizată de o comisie specială

Activitatea SIS va fi monitorizată de o comisie specială

Parlamentul va crea o comisie specială permanentă care se va ocupa de monitorizarea Serviciului de Informații și Securitate, după model european. Un grup de lucru în acest sens a fost creat de Comisia Securitate și Ordine publică a Legislativului. Proiectul de înfiinţare a noului organism va fi supus dezbaterilor publice timp de 30 de zile.

Președintele Comisiei Securitate spune că acum activitatea SIS e monitorizată de o subcomisie care nu și-a demonstrat eficiența, pentru că în regulamentul Parlamentului nu sunt descrise competențe ei. Noua comisia specială care va supraveghea activitatea SIS va fi formată din şapte membri provenind din Comisiiile Securitate și ordine publică, Juridică și Drepturilor Omului. Iar un reprezentat al societății civile ar putea fi observator, fără drept de vot.

LILIAN CARP președinte, Comisia Securitate și Ordine publică 6485 01.02-01.16 În mare parte cativitatea acestei subcomisii să spunem sincer în 30 de ani de zile , nu a existat un control eficient asupra activității SIS. 3.29-3.36 Trei membri vor fi numiți din cadrul Comisie Securitate, pentru că este comisa de bază. 4.01-4.47 Doi membri din cadrul Comisiei Juridice, logica care-i – există anumite măsuri de investigație și avem nevoie d ecomisia juridică să monitorizeze corectitudinea eloiberării mandatelor și doi din Comisia drepturile Omului pentru că….MUSCA… este cea care monitorizează dacă au fost sau nu încălcate drepturile omului în provesul de eliberare și monitorizare a persoanei supusă măsurilor speciale de investigație.

Președintele comisiei ar putea fi numit prin rotație. Deputații BCS au propus ca cei mai mulţi membrii să fie din opoziție.

ADRIAN ALBU deputat BCS, membru comisia Securitate și Ordine publică: Este posibilitatea ca președinția comisiei să fie făcută anul prin rotație. Odată să fie cei de la guvernare, odată cei din opoziție. Dacă SIS va fi subodonat politic de fiecare data va fi această luptă interpolitică și nu va fi o conlucrare necesară. Nu se exclude faptul ca cel puțin membrii comisiei, să fie în majoritate din opoziție, de ce pentru că în acest caz acele decizii care se vor înainta vor fi clar că vor fi susținute pentru a fi verificate. Iar dacă vor fi în marea majoritate de la guvernare, dacă se va dori necunoașterea anumitor circumstanțe, votul va fi politic și nu vom avea claritate..

Crearea noii comisii e în acord cu directivele UE, susține reprezentantul Procuraturii Generale.

VIOREL RADEȚCHI procuror-șef, Secția controlul activității speciale, Procuratura Generală: "Adunarea CE prin directiva sa 1402 prevede, crearea acestei ,comisii. Fiecare stat membru decide structura și modul pe interior. Important să fie în mod democratic și cel mai important reprezentativă. " 00.46-1.09 Deja formele de control și nivelul de ingerință in SIS, acolo urmează să fie mai minuțios, mai clar. Nu putem interveni într-un control când este un caz bendinte.

Reprezentanții Centrului de Guvernare a Sectorului de Securitate de la Geneva susțin că noua comisie de supraveghere a activității SIS va crește încrederea publicului în Parlament şi in acest serviciu.

VADIM ENICOV reprezentant DCAF-Geneva, Guvernarea sectorului de securitate: " În țările UE există cîteva modele applicate, este unul cîns comisia de bază, cu este în cazul RM își asumă aceste atribuții. Este un model când se crează o comisie special, cum s-a propus satăzi. Este un model aplicat destul de raspândit. Ar mai fi și modelul creării unei comisii din experți, mai puțin răspândit, și potrivit unor opinii mai puțin eficient. Ceea ce urmărim noi este ca această comisie să fie eficientă. Proiectul urmează să fie supus dezbaterilor publice. LILIAN CARP președinte, Comisia Securitate și Ordine publică: Ne-am luat 30 de zile să venim cu proiectul de lege spre dezbateri în spațiul public și după dezbateri o să-l înregistrăm.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter