Social

Cancerul de piele, în creștere: Campanie națională de informare și prevenție în R. Moldova

post-img
foto

În luna mai, Republica Moldova participă la campania internațională de conștientizare a cancerului de piele, inițiată de Fundația pentru cancerul de piele și susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Obiectivul campaniei este promovarea prevenției, depistării precoce și tratamentului eficient al uneia dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel global.

FTR

Această afecțiune apare ca urmare a modificărilor celulare provocate, în principal, de expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV), fie de la soare, fie din surse artificiale. Netratat, cancerul de piele poate deveni agresiv, însă, diagnosticat la timp, are șanse mari de vindecare.

Anual, în lume sunt raportate peste două milioane de cazuri noi.

 În Republica Moldova, numai în anul 2024 au fost diagnosticate 190 de cazuri de melanom, dintre care 2 la copii, și peste 1.300 de alte forme de cancer de piele. În total, peste 10.000 de persoane sunt în evidențele medicale cu această boală.

Cele mai frecvente forme de cancer de piele:

Carcinomul bazocelular – cel mai des întâlnit tip, se manifestă sub forma unui nodul translucid, cu posibile sângerări sau ulcerații.

FTR

Carcinomul spinocelular – are un aspect mai agresiv, cu plăci groase, uneori ulcerate.

Melanomul – cea mai periculoasă formă, poate arăta ca o pată pigmentată sau un nodul închis la culoare, cu margini neregulate.

Semnele de avertizare – metoda ABCDE:

A – Asimetrie: o jumătate diferită de cealaltă

B – Borduri neregulate: contur zimțat sau neclar

C – Culoare variabilă: diferite nuanțe în aceeași leziune

D – Diametru: peste 6 mm sau orice creștere în dimensiune

E – Evoluție: modificări rapide ale aspectului, apariția sângerării sau mâncărimilor

Specialiștii recomandă autoexaminarea lunară a pielii și prezentarea la dermatolog pentru orice modificare suspectă. 

De asemenea, se recomandă evitarea expunerii directe la soare între orele 10:00 și 16:00, folosirea zilnică a cremelor cu SPF 25 sau mai mare, precum și purtarea pălăriilor, ochelarilor de soare și hainelor care acoperă pielea.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter