Politic

Noua lege a securității naționale stârnește controverse între instituții și societatea civilă

video

Noua lege a securităţii naţionale propuse de un grup de deputaţi PAS a iscat mai multe nemulţumiri în unele instituţii ale statului. La consultările publice, Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul Vamal cer integrarea în sistemul de securitate. In timp ce societatea civilă şi Avocatul Poporului pun la îndoială repectarea drepturilor omului.

Noua lege stabileşte clar că din componenţa organelor de securitate a statului vor face parte doar Serviciile de Informaţii şi Securitate, cel de Protecție şi Pază şi Ministerul Apărării.


ALEXANDRU SAVCA director adjunct, Centrul Naţional Anticorupţie: Inlcuderea CNA în organele securităţii statului ar întări capacitatea statului de a răspunde la ameninţările care pot erode statul din interior prin corupţie, care pot duce la slăbirea autorităţilro statale şi vulnerabilizarea instituţiilor publice. Aşadar integrarea CNA în sistemul de Securitate va sprijini nu doar prevenirea şi combaterea corupţiei, ci şi protejarea securităţii interne.


ŞTEFAN ŢÎBULEAC, șeful Serviciului Consiliului Suprem de Securitate: Dacă noi plasăm activitatea CNA ca apartenenţă la securitatea statului, asta înseamnă că noi propunem sau echivalăm rolul CNA pe partea de corupţie ca o securizare excesivă a domeniului respective ceea ce iarăsi contracvine parcticii europene.


RADU RADU director adjunct al Serviciului Vamal: Reişind din misiunea şi funcţiile de bază a Serviciului Vamal şi anume asigurarea securităţii economice a statului prin contibuirea la combaterea fraudelor vamale, combaterea traficului ilicit de droguri, armament şi munţie. Considerăm imperioasă menţinerea Sertviciului Vamal atâta în lista organelor securităţii statului precum şi în lista aurotiăţilro care asigură ordinea publică.


STEFAN ŢÎBULEAC, șeful Serviciului Consiliului Suprem de Securitate: În aviz, din parte anaostră nu se acceptă ca să fie adăugată în lista securităţii statului, deoarece prin definiţie organelle securităţii statului au un portofliu clar stabilit, care ţine de protecţia regimului constitutional, contrasnspionaj, cee ace nu se pliază pe rolul Serviciului Vamal. Dar, noi suntem de acord ca Serviciul Vamal să fie inclus în securitatea şi ordinea publică.


Potrivit Avocatul Poporului, legea securităţii ar pune in pericol respectarea drepturilor cetăţenilor.


SVETLANA RUSU reprezentant, Avocatul Poporului: Un alt aspect la care se atarge atenţia ţine de evaluarea prpiectului care conturează riscuri de securizare excesivă şi aceste riscuri au fost evaluate inslcuvi în colaborer cu tendinţa şi specificul celorlalte proiecte. Care au fost promovate.


CRISTINA SNEGUR reprezentant, Amnesty International Moldova: Eu sunt de acord cu doamna Rusu în cee ace priveşte necesitatea prioritizării respectării drepturilor şi libertăţii omului în contextual în care chiar din articolul 1, este scris că scopul legii este de a sigura un cadru normativ şi institutional care să nu meţină un echilibru între cerinţele de Securitate naţională şi protecţie drepturilor omului. Ele din stard vin în contradiţie una cu alta şi autorităţiel sunt impuse să facă o oarecare balanţă.


VADIM ENICOV reprezentant, Centrul Geneva pentru guvernarea sectorului de Securitate: Salutăm elaborarea acestei legi, considerăm că este una necesară care va aduce mai multe aspecte pozitive pentru sectorul de Securitate din Republica Moldova.


Noua lege a securității naționale, prin care deciziile Consiliului Suprem de Securitate vor deveni obligatorii, are scopul să accelereze reacţia instituţiilor la situații excepționale. Acest document oferă practic atribuții suplimentare președintelui Republicii Moldova, sub autoritatea căruia, se organizează și se convoacă acest consiliu.


REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter