Actualitate

Un propagandist pro-Kremlin din Marea Britanie demonizează R. Moldova după o vizită în Transnistria

post-img
Fotograul britanic Dean O'Brien

Un fotograf britanic, angajat al instituțiilor media de stat rusești, inclusiv cele din estul Ucrainei, ocupat de Rusia, Dean O'Brien, a reușit să intre în regiunea transnistreană pentru sărbătorirea „Zilei Victoriei”. Potrivit presei din regiunea separatistă, O’Brien a fost reținut, la întoarcere, pe Aeroportul Internațional Chișinău și supus unor pretinse „verificări exagerate”. Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a precizat pentru TVR Moldova că persoana vizată nu a fost reținută și nu i s-a îngrădit dreptul la libera circulație.

Angajat al instituțiilor media rusești de stat, fotograful Dean O'Brien este promotor activ al narațiunilor pro-Kremlin că actuala conducere de la Kiev a fost instalată în 2014, „în urma unei lovituri de stat susținută de NATO și de Uniunea Europeană”; el justifică anexarea Crimeii de către Rusia, pentru că ar fi avut loc „în urma unui referendum suveran”. El acuză NATO de escaladarea războiului dintre Rusia și Ucraina.

În realitate, Rusia a început războiul împotriva Ucrainei fără a fi amenințată de Ucraina sau de vreo altă țară din Europa. De fapt, Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014 și a continuat să cucerească teritorii în Donețk și Luhansk. Iar în 2022, odată cu invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, a început cel mai sângeros conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace. 

Citește și: Un corespondent al Russia Today nu a primit permisiune de a intra în România

Rusia a atacat spitale, școli și centre comerciale. Rusia bombardează infrastructura civilă de energie și apă. Rusia ucide civili ucraineni.

Instituțiile media din pro-Kremlin, precum, pravda.com, și presa transnistreană transmit, după ieșirea lui Dean O'Brien din Republica Moldova că a fost la Tiraspol pentru a realiza un reportaj despre manifestările locale prilejuite de „Ziua Victoriei”. El s-a aflat o săptămână în regiune, „întâlnindu-se cu oameni și acordând interviuri presei transnistrene”.

Dean O'Brien a spus pentru instituțiile media pro-Kremlin că Republica Moldova „ar avea reputația de stat corupt și că autoritățile sale nu sunt interesate să răspândească informații care nu le plac despre ceea ce se întâmplă în Transnistria”, a subliniat el.

„Mi-au luat valiza, care era deja încărcată în avion, m-au percheziționat și apoi mi-au luat telefonul pentru inspecție. După trei ore de interogatoriu, am fost în sfârșit eliberat și am putut să mă îmbarc în avion. Cred că este corect să spun că nu mă voi mai putea întoarce acum. Este păcat, dar trăim în astfel de vremuri. Se pare că, indiferent unde te duci în lume, guvernul de acolo vrea să controleze ceea ce scrii sau relatezi”, a spus Dean O'Brien.

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a afirmat pentru TVR Moldova că a aplicat în privința lui Dean O'Brien o verificare obișnuită. 

„În privința acestuia au fost aplicate proceduri standarde de control la traversarea frontierei de stat, în deplină conformitate cu prevederile Legii privind frontiera de stat”, se precizează în răspunsul instituției. 

author-img_1

Ilie Gulca

Editor