Social

Autorităţile din R. Moldova se confruntă cu un număr în creştere de traversări ilegale ale graniţei, de la începutul conflictului din Ucraina

Autorităţile din R. Moldova se confruntă cu un număr în creştere de traversări ilegale ale graniţei, de la începutul conflictului din Ucraina

De la începutul conflictului din Ucraina, autorităţile Republicii Moldova se confruntă cu un număr în creştere de traversări ilegale ale graniţei comune. La grea încercare sunt puşi mai ales poliţiştii de frontieră. Zilnic ei sunt mobilizaţi cu tot echipamentul din dotare în misiuni de contracare a migraţiei frauduloase. La o astfel de misiune de patrulare a luat parte şi o echipă a TVR MOLDOVA. În reportajul următor vedem cum arată o zi de veghe la hotarul de stat.

Înainte ca ruşii să invadeze Ucraina, poliţiştii de frontieră din satul Volintiri, raionul Ştefan Vodă, înregistrau anual doar câteva cazuri de traversare ilegală a graniţei. Din februarie 2022 şi până acum, însă, au fost descoperite 134 de persoane care au intrat fraudulos în Republica Moldova. 40% dintre ele s-au predat autorităţilor după ce au reuşit să ocolească punctele vamale. Mai bine de jumătate, însă, au fost prinse în flagrant de poliţiştii de frontieră.


VLADIMIR BURLAC, poliţist de frontieră: „Sectorul poliţiei de frontieră Volintiri are în subordine circa 26,6 kilometri, la hotar cu Ucraina. Sectorul este cu un relief văluros”.


„Vă aliniaţi, drepţi. Citesc dispoziţia de organizare a serviciului la frontiera de stat. În caz de apariţia situaţiei, a unei persoane străine, mijloace de transport, imediat raportaţi. La dreapta, înainte marş”.


VLADIMIR BURLAC, poliţist de frontieră: „Un echipament standart cu care este dotată patrula, în serviciu la frontiera de stat, în primul şi în primul rând, este dotată cu arma din dotare. După care este dotat cu cătuşe, lanterne, dispozitive de vedere pe timp de noapte. Avem dispozitivul cu termoviziune mobilă şi dronele”.


Poliţiştii îşi concentrează eforturile în aşa numitele zone de risc, sectoarele unde s-au înregistrat cele mai multe tentative de traversare ilegală de la declanşarea războiului din Ucraina şi până acum.


„De regulă patrula, cam cât timp durează? O singură ieşire. Patru ore, cinci, ore, şase ore. - Continuu? - Da”.

Prima echipă, alcătuită din doi poliţişti de frontieră şi câinele de serviciu, patrulează pe jos. Sunt zile când parcurg kilometri întregi prin zone cu relief greu.


„Acolo, partea ucraineană, maşina cea albă. O vezi? - Nu. - Mai la dreapta de la Sprinter. - Da, se vede. - Acolo se vede partea lor deja”.


La câţiva kilometri distanţă, într-un alt sector, a doua echipă de poliţişti îşi reglează dispozitivul mobil cu termoviziune care permite supravegherea frontierei şi noaptea.

DUMITRU BULGAC, poliţist de frontieră: „Distanţa maximă este de 10 kilometri. Dar dacă timpul este favorabilă, timpul e bun, poate vedea şi 18 kilometri. Se vede foarte bine. O persoană care are, sau care dă căldură se vede foarte bine”.


„Acest microbuz este suspect. Noi nu cunoaştem ce face el. Acum cu situaţia din Ucraina, posibil să ducă persoane, sau să aducă, sau să aştepte pe cineva. Treisprezece către 11, recepţie. Unsprezece la recepţie. Treisprezece către 11, verificaţi mijlocul de transport care se află la patru kilometri la sectorul de frontieră”.

„Pe vreme mohorâtă, în anumite sectoare unde poliţiştii nu pot răzbate cu maşinile sau pe jos, ei supraveghează frontiera de la înălţime”.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Zona de frontieră este patrulată şi cu ajutorul unei astfel de drone. Ea poate fi ridicată până la o înălţime de 460 de metri. Aparatul de zbor, dezvoltă o viteză de până la 70 de kilometri pe oră şi parcurge o distanţă de până la trei kilometri”.


Toate persoanele reţinute de poliţiştii de la Volintiri pentru trecere frauduloasă a frontierei sunt cetăţeni ai Ucrainei, majoritatea bărbaţi, care au cerut azil în Republica Moldova.


EREMIA CEBAN, şef adjunct interimar, sectorul poliţiei de frontieră Volintiri: „Toate persoanele care sunt solicitante de azil, ele se audiază se întocmesc procese verbale de audieri. Majoritatea declară, fug din cauza războiului din Ucraina şi ca să nu fie înrolaţi în armata ucraineană”.


Graniţa moldo-ucraineană se întinde pe o distanţă de 1.322 de kilometri. De pe 24 februarie 2022 şi până în luna octombrie a acestui an, poliţiştii de frontieră din Republica Moldova au prins în flagrant aproape 3.600 de cetăţeni ucraineni care au intrat ilegal în ţară. Au fost întocmite peste 700 dosare penale pentru organizarea migraţiei ilegale, în care sunt vizaţi 236 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi 42 de uraineni.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter