Social

225 de gospodării din Rezina vor avea acces la servicii centralizate de canalizare, datorită unui nou proiect finanțat de Uniunea Europeană

225 de gospodării din Rezina vor avea acces la servicii centralizate de canalizare, datorită unui nou proiect finanțat de Uniunea Europeană

Datorită unui nou proiect finanțat de Uniunea Europeană, 225 de gospodării din Rezina vor avea acces la servicii centralizate de canalizare. Cu o investiție de peste 218 mii de euro, au fost construiţi 4 kilometri de rețea conectată la stația de epurare care va asigura confortul cetățenilor și va reduce substantial poluarea Nistrului.

Locuitorii din cartierul Rezina-Vest foloseau o metodă secular și deloc ecologică. Își săpău gropi prin în grădină pentru a colecta acolo apele uzate din gospodărie.

"Fiecare deja avea gropa lui. Plăteam 300 de lei maşina care venea şi curăţa şi acum tot plătim. Când vor uni ne vom folosi de centrala asta nouă."

"Trebuie de gândit la aceea apele. Aici este o zonă unde sunt ape subterane şi cândva erau bune iar acum nu ştiu. Dacă nu introducem sistema aceasta de canalizare, o să mai aşteptăm zece ani şi pe urmă ce o să facem? O să bem apă poluată."

Noul sistem de canalizare rezolvă mare parte din probleme pentru că are o staţie de epurare și reduce poluarea fluviului Nistru.

SLAWOMIR STASTNY manager proiect, Slovacia: "Noi am construit peste 4 kilometri de reţea de canalizare și am îmbunătăţit condiţiile de trai în oraşul Rezina. În decurs de două sau trei luni, va fi posibilă conectarea a 225 de gospodării la sistemul de canalizare."

IGOR MALAI, şef Direcţie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Atât cetăţenii se vor bucura de acest eveniment cât şi natura, râul Nistru în care apa din oraşul Rezina, apele reziduale vor fi tratate şi va fi asigurat sistemul ecologic cu apă mai calitativă."

VERONIKA TREBULOVA, reprezentant, Ambasada Republicii Slovace în Chișinău: "Proiectul a fost susţinut de către ambasada Slovaciei şi de către poporul slovac. Noi am contribuit la acest proiect cu suma de 198 200 de euro."

PAVEL TROFIN, director, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru: "Este un proiect exemplu finanţat sută la sută de partenerii de dezvoltare şi cu aportul primăriei. Sinergia care a fost creată în acest proiect a dat dovadă că lucrurile pot fi mişcate şi că noi avem capacitatea de atragere şi de absorbţie a investiţiilor străine."

Autoritățile locale promit că lucrările de infrastructură nu se vor opri aici.

SIMION TATAROV primar, oraşul Rezina: "Primăria oraşului Rezina urmează să se îngrijească ca maxim în luna august să înceapă lucrările de reabilitare, de construire a drumurilor în cartierul Rezina Vest."

În Republica Moldova, doar 8,7% din localități sunt conectate la sisteme centralizate de canalizare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter